Mediji: Vašington nema dokaza da Rusija pomaže Trampu na izborima

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Las Vegasu
Američki predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Las Vegasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nemaju dokaza da se Moskva direktno „meša“ u izbore 2020. godine kako bi pomogla Donaldu Trampu da ponovo bude izabran, javljaju mediji.

Izvor u američkoj obaveštajnoj službi saopštio je za „Foks njuz“ da nema dokaza koji bi upućivali na to da Rusija konkretno pokušava da pomogne Trampu da bude ponovo izabran, dodajući da su obaveštajni podaci o ovom slučaju „precenjeni“.

Portparolka američkih obaveštajnih službi Šelbi Pirson preuveličala je obaveštajne informacije o „mešanju Rusije“ u predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine, rekavši da Rusija želi da ponovni izbor Trampa, prenosi Si-En-En. Tri agenta nacionalne bezbednosti saopštila su za Si-En-En da nema dokaza da je „mešanje“ Rusije usmereno upravo na Trampovo ponovni izbor.

„O tome se ne govori u obaveštajnim podacima. Razumnije objašnjenje nije da oni (Rusija) nešto preferiraju... Oni, pre, shvataju da je predsednik čovek sa kojim mogu da sarađuju, on je pregovarač“, rekao je jedan od zvaničnika.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Borba za Belu kuću uz pomoć Rusije: Udar na Benija Sandersa

Jedan od predstavnika nacionalne bezbednosti smatra da je jedini jasan cilj Rusije u ovom trenutku „da poseje razdor u SAD“. Pri tome je drugi obaveštajac rekao televiziji da karakteristika koju je Pirsonova dala u vezi sa obaveštajnim podacima o „mešanju Rusije“, „dovodi u zabludu“.

Američki list „Njujork tajms“ pisao je ranije, pozivajući se na američke obaveštajce, da Rusija pokušava da pomogne Trampu da bude ponovo izabran za predsednika 2020. godine i da će se mešati u lokalne izbore demokrata. Komentarišući ove izveštaje, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao ih je „paranoičnim“. On je istakao da Moskva očekuje rast takvih „vesti“ sa približavanjem izbora.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala