Luka Bar biće baza za distribuciju američkog tečnog gasa?

© Sputnik / Aleksandar MilačićLuka Bar, Crna Gora
Luka Bar, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost, kazala je crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Počeli su pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru.

Zaključak dve administracije je da postoje svi preduslovi za uspešnu poslovnu saradnju privrednih subjekata dve zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

„Kada ste članica NATO-a, to za američke investitore podrazumeva značajan stepen sigurnosti i bezbednosti za ulaganja“, kazala je Sekulićeva.

Uvođenje novog energenta značilo bi i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije, pojašnjava ministarka.

„Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamena za lož ulje ili mazut, a nekad i kao zamena za električnu energiju i kao takva nama mnogo znači“, navela je ona.

Kako pojašnjava, Luka Bar bi bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulovićeva je podsetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica.

Dodaje i da „Željezara Nikšić“ radi na tome da lož ulje zameni tečnim prirodnim gasom.

„Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar“, navela je Sekulićeva.

Navodi i da je to jedan od načina da se tržište pripremi za korišćenje gasa.

„Ovo je jedan dobar put ka široj upotrebi gasa, a kasnije i ka izgradnji gasovoda odakle god da dolazio“, navela je ona.

To znači, kako dodaje, korak dalje uvođenju novog energenta, razvoj nove grane ekonomije i iskorišćavanje slobodnih kapaciteta Luke Bar.

„To je jedna nova era u poslovanju Luke Bar, koja podrazumeva partnerstvo sa ozbiljnim investitorima, to znači otvaranje novih radnih mesta, novih kompanija, koje će se baviti logistikom“, rekla je Sekulovićeva.

Direktor Luke Bar Vladan Vučelić je i ranije kazao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite.

Kazao je i da je Luka Bar spremna za prihvat i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala