Lavrov: Nema ničeg neočekivanog u napadu na teroriste u Idlibu

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaPatrola ruske vojne policije u oblasti grada Maret Numan u provinciji Idlib koji je oslobođen od terorista
Patrola ruske vojne policije u oblasti grada Maret Numan u provinciji Idlib koji je oslobođen od terorista - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema ničeg neočekivanog u tome što su u Idlibu bombardovani teroristi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Muhridinom.

Prema njegovim rečima, turski vojnici u predgrađu Idliba shvataju da se u zoni deeskalacije vodi borba protiv terorista.

„Niko se nikada, u okviru dogovora između predsednika Rusije i Turske, nije dogovarao da se na teroriste neće izvoditi kontra-napadi ukoliko pokušaju da rade onako kako su počeli da rade. Uveren sam da turski vojnici na terenu sve vrlo dobro vide i shvataju. Tim pre što su teroristi mnogo puta napadali naše položaje, položaje sirijskih trupa i sirijske civilne objekte, bukvalno sa tog mesta na kojem su raspoređene turske osmatračnice“, objasnio je Lavrov.

Ruski ministar je dodao da Rusija i Turska spremaju novu seriju konsultacija o Idlibu.

„Trenutno se sprema nova serija konsultacija koja, nadamo se, može da nas dovede do dogovora kako da postignemo da to zaista bude zona deeskalacije i da tamo ne vladaju teroristi“, rekao je ministar.

„Još jednom ću naglasiti da ćemo se kategorički suprotstavljati svim pokušajima pravdanja terorista, koje je kao takve identifikovao Savet bezbednosti UN. Stoga se nadam da će se kontinuirani kontakti naše i turske vojske uz učešće diplomata i službi bezbednosti završiti pozitivno i da ćemo ipak uspeti da učinimo da teroristi ne gospodare ovim delom Sirije, kao što, zapravo, ne bi smeli da nigde drugde da gospodare“, rekao je Lavrov.

On je dodao i da Rusija smatra američke signale o mogućnosti uspostavljanja dijaloga sa Nusra frontom u pregrađu Idliba neprihvatljivim.

Obe ove strukture – i Nusra front i Hajat Tahrir el Šam, zvanično se nalaze na spiskovima terorističkih organizacija koje sastavlja Savet bezbednosti UN, podsetio je Lavrov. Oni se, takođe, nalaze na nacionalnim spiskovima američkih terorističkih organizacija. Međutim, ovo nije prvi put da zvaničnici Vašingtona, uključujući specijalnog američkog predstavnika za Siriju (Džejmsa) Džefrija, izjavljuju da smatraju da Tahrir el Šam nije više takva teroristička organizacija i da sa njom može da se uspostavi dijalog pod određenim okolnostima, rekao je Lavrov.

„Takve naznake su dovoljno transparentne, ne čujemo ih prvi put i smatramo ih apsolutno neprihvatljivim“, naglasio je ruski šef diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala