Holandski tužilac: Imamo svedoka da je malezijski „boing“ oborio „Buk“

© Sputnik / Vadim Braйdov / Uđi u bazu fotografijaRaketni kompleks BUK-2M
Raketni kompleks BUK-2M - Sputnik Srbija
Pratite nas
Imamo svedoka, bar jedna osoba je videla kako je raketa ispaljena na malezijski avion iznad teritorije Ukrajine, tvrdi Fred Vesterbeke, šef međunarodne Zajedničke istražne grupe.

Nekoliko dana nakon što je Australija opovrgla tvrdnje holandskih vlasti da je malezijski „boing“ oborio ruski raketni sistem „Buk“, Fred Vesterbeke je izjavio da je bar jedna osoba videla kako je raketa ispaljena na avion koji se srušio u blizini Donjecka 2017. godine.

Na pitanje novinara da li istražitelji imaju svedoke koji mogu da potvrde da se radi o sistemu „Buk“, ekspert je odgovorio potvrdno.

„Da. Mislim da imam svedoka. A koliko ih imam, nisam saopštavao“, rekao je Vesterbeke u intervjuu za televiziju „CBS“.

Šef Zajedničke istražne grupe je takođe izjavio da Rusija u poslednjih pet godina nije pomogla u istrazi pada „boinga“. On smatra da je Moskva trebalo da pruži sve potrebne informacije i dokaze već sledećeg dana nakon pada aviona.

„Trebalo je da nam kažu: 'Pogrešili smo', ili 'Učinili smo ono što nismo trebali'“, istakao je eskpert.

Ranije je holandski novinar Maks Fon der Verf u autorskom članku pod nazivom „Da li je istraga oko aviona na letu MH17 sprovedena na ispravan način“, objavio dokumente Vojne obaveštajne službe Holandije u kojima se navodi da nije pronađena nijedna raketa kompleksa „Buk“ koja bi mogla da obori malezijski „boing“.

Kasnije su australijski istražitelji potvrdili da avion nije pao zato što ga je pogodila raketa.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je lakrdijom izjavu holandskog tužioca da međunarodna Zajednička istražna grupa ima svedoka lansiranja rakete „Buk“ koja je oborila avion.

 „To je odvratno. Od tragedije su napravili su lakrdiju", napisala je Zaharova na Fejsbuku, komentarišući njegovu izjavu.

Pad malezijskog aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Rusija je više puta isticala da nije umešana u tragediju i ponudila svoju pomoć u istrazi, a Zapad je ignorisao sve pokušaje Moskve da pomogne da se otkrije istina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala