Deset najbogatijih porodica na svetu ima prihod koliko Nemačka, Francuska i Velika Britanija zajedno

© AFP 2023 / Leigh VogelŽaklin Mars sa Dejvidom Rubinštajnom
Žaklin Mars sa Dejvidom Rubinštajnom - Sputnik Srbija
Pratite nas
"Lepota je prolazna, ali dijamanti i novac traju večno", ovo je verovatno moto najbogatijih porodica sveta. Deset najbogatijih porodica ima, reklo bi se, šokantan kolektivni prihod od neverovatna 3,4 triliona dolara, što je odgovara bruto društvenom proizvodu Nemačke, Velike Britanije i Francuske zajedno.

Ovo je deset najbogatijih porodica na svijetu

Porodica Dima iz Francuske u čijem se vlasništvu nalazi brend „Erme“ ima bogatstvo vredno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu Dima zaradio je pokojni Tijer Erme 1837. godine. U 21. veku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

Na devetom mestu nalazi se porodica Brin iz Sjedinjenih Američkih Država. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 51,1 milijardu dolara. Sergej Brin je internetski tehnološki moćnik i suosnivač kompanija poput „Gugla“ i „Lerija“. Trenutno obavlja dužnost predsednika u matičnoj kompaniji „Alfabet Ink“. Brinovo bogatstvo deli njegovo dvoje dece. Nedavno se razveo od supruge Ane Vrojicicki, koja je takođe bogata, a procenjena vrednost njene imovine je 480 miliona dolara, prenosi Kliks.

Bogatstvo porodice Ambani iz Indije procenjeno je na 52,3 milijarde dolara. Dirubhaj Ambani bio je suosnivač kompanije „Rilajens Indastriz“. Njegovo bogatstvo se deli ravnomerno između njegovih sinova koji su danas većinski deoničari kompanije.

Porodica Pejdž iz SAD ima bogatstvo koje je procenjeno na 52,4 milijarde dolara. Leri Pejdž je suosnivač „Gugla“ a sada je izvršni direktor kompanije „Alfabet Ink“. Svoje bogatstvo deli sa suprugom Lusindom Sautovort i njihovo dvoje dece.

Porodica Albreht iz Nemačke ima bogatstvo vredno 53,5 miliona dolara. Novac su zaradila dva brata - Karl i Teo Albreht koji su osnivači supermarketa „Aldi“. Lancima sada upravljaju njihova deca.

© Foto : PixabaySkoro svi znaju za čokoladice "snikers", ali verovatno malo ko zna da iza njih stoji najbogatija familija na svetu.
Deset najbogatijih porodica na svetu ima prihod koliko Nemačka, Francuska i Velika Britanija zajedno - Sputnik Srbija
Skoro svi znaju za čokoladice "snikers", ali verovatno malo ko zna da iza njih stoji najbogatija familija na svetu.

Na petom mestu nalazi se porodica Čakri iz Tajlanda. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 60 milijardi dolara. Čakrijevi poslednjih 237 godina vladaju na Tajlandu, a stanovništvo se prema njima odnosi s poštovanjem. Porodicu čine 22 monarha koji kontrolišu bogatstvo od 60 milijardi dolara.

Porodica Elison iz SAD je na četvrtom mestu. „Teški“ su čak 61,8 milijardi dolara. Leri Elison je suosnivač globalne korporacije „Orakl“.

Na trećem mestu je porodica Zakerberg iz SAD. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu porodice je Mark Zakerberg, osnivač carstva. Svoje ogromno bogatstvo deli sa suprugom Prisilom Čen i dvema kćerkama. Nedavno je izjavio kako će veliki deo bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe.

Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo vredno 64,9 milijardi dolara. Oni su bili najbogatiji na svetu u periodu između 2010. i 2013. godine. Bogatstvo su stekli s kompanijom „Grupo Karso“.

Porodica Mars iz SAD na prvom je mestu najbogatijih porodica na svetu. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 70,8 milijardi dolara. Vlasnici su kompanije „Mars“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala