Četiri svetska lidera pokušavaju da spreče najgori scenario u Siriji

© AP Photo / Ghaith AlsayedProturske snage u sirijskoj provinciji Idlib
Proturske snage u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Turske su se dogovorili da se sastanu 5. marta kako bi razgovarali o rešavanju situacije u Siriji. Oni će pokušati da izbegnu najgori scenario razvoja događaja" u regionu, piše „Ekos“.

U toku je borba za Idlib – poslednji bastion džihadista u Siriji. Moskva, kako piše francuski list, u potpunosti podržava Asada koji je neprijateljski raspoložen prema Turskoj.

Borci sirijske vojske u oblasti Dejr el Zora - Sputnik Srbija
Sirija traži da SAD i Turska odmah povuku trupe iz te zemlje
„Rusija ne treba da dozvoli sirijskom režimu da koristi borbu protiv terorističkih grupa, kao izgovor za etničko čišćenje“, navela je nemačka kancelarka Angela Merkel. Sa druge strane, Moskva optužuje Tursku za podršku terorista.

Moskva i Ankara kritikuju jedni druge, blokiraju rezolucije, žale se jedni na druge u UN. SAD i Evropa su pažljivo stale na stranu Turske, kako bi očuvali jedinstvo NATO-a, kao i zbog toga što ni oni ne vide Bašara Asada u budućnosti Sirije.

Ako Idlib bude zauzet, Damask može objaviti pobedu u građanskom ratu. Turska se plaši da to može izazvati nekontrilisani talas izbeglica na svojoj teritoriji, jer je ona već prihvatila 3,5 miliona Sirijaca.

Iako, kako piše „Ekos“, rizik od direktnog konflikta između Rusije i Turske ostaje mali, jer bi u tom slučaju obe strane mnogo izgubile. Ankara se već sprema za ruski napad i zatražila je od Vašingtona protivraketne komplekse „Patriot“, iako je još nedavno ljutio saveznike iz NATO-a zbog kupovine ruskih S-400.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala