Tripoli predlaže Americi bazu u Libiji - zbog Rusije

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Tripoli
Pogled na Tripoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Tripolija nemaju ništa protiv izgradnje američke baze na teritoriji Libije, pošto bi takva baza služila kao faktor obuzdavanja za mešanje Rusije na afričkom prostoru.
„Libija je važna u Sredozemlju: njena naftna bogatstva, obala od oko 1,9 hiljada kilometara, luke, predstavljaju za Rusiju vrata u Afriku. Ako SAD zatraže bazu, mi kao libijska Vlada, ne bismo imali nista protiv – radi borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i obuzdavanja dve države koje se mešaju (u situaciju u Libiji)“, rekao je ministar unutrašnjih poslova u libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva Fathi Bašagi u intervjuu za Blumberg.

On je komentarisao i planove SAD za korekciju vojnog prisustva u zemljama Afrike.

„Mi ne razumemo do kraja (planove) za predislokaciju... Međutim, mi se nadamo da će ta predislokacija uzimati u obzir Libiju, da se ne ostavi prostor za manevre Rusije“, izjavio je on.

„Rusi u Libiji nisu samo zbog Haftara. Oni imaju veliku strategiju za Libiju i Afriku“, dodao je Bašaga.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je negiralo ranije da Rusija, navodno, podržava rat u Libiji na račun svojih vojnih kompanija, dok je Kremlj saopštio da Moskva nije slala rusku vojsku u Libiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala