Šefica kancelarije EU u Prištini: Uskoro ukidanje taksa, potvrdio i Kurti

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova, izjavila je da očekuje skoro ukidanje taksi i da joj je to na nedavnom sastanku potvrdio i premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

Apostolova je za RTK na srpskom jeziku rekla da recipročne mere koje Priština želi da uvede Srbiji ne bi trebalo da pogoršaju odnose između Prištine i Beograda, već bi morale da imaju suprotan efekat - da otklone prepreke koje postoje između dve strane.

Apostolova je istakla da je od Kurtija dobila uveravanja da će takse biti ukinute, dodajući da ne zna detalje koje se odnose na uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

„Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja“, rekla je ona.

Govoreći o mogućnosti da EU imenuje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, Apostolova kaže da je logično da se jedna osoba bavi tim kompleksnim procesom i bude u potpunosti predana poslu. Ona se nada da će „krajnji sporazum biti postignut“, te da će ga odobriti i potpisati parlamenti obe strane.

Dačić: Ukidanje taksi i nastavak dijaloga u interesu svih

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će Priština što pre ukinuti takse, koje je uvela novembra 2018. godine na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog što pre bio nastavljen.

„Mi želimo da se takse što pre ukinu da bismo mogli da nastavimo dijalog, jer je nastavak dijaloga u interesu svih, ne samo Beograda, već i Prištine“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu lidera Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe da bi trebalo ukinuti takse bez reciprociteta.

Dačić kaže da ta izjava pokazuje da u Prištini ima različitih pristupa - od Mustafinog do onih koji smatraju da takse ne bi trebalo ukinuti, a neki, ističe, „traže novi alibi“ zašto da ne ukinu takse.

Primetio je da je pitanje ukidanja taksi bilo aktuelno proteklih dana, te da su se o tome oglašavali američki, nemački, francuski zvaničnici, kao i zvaničnici EU.

„Neki od njih su se direktno osvrnuli na ideju Aljbina Kurtija da bi trebalo da se uvede princip reciprociteta, a da ni on sam ne zna šta to znači. Intencija je da se bezuslovno ukinu takse i da se time ponovo pokrene dijalog“, zaključio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala