Italijanski ministar: Rusija treba da bude deo libijskog rešenja

© AP Photo / Andrew MedichiniMinistar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo
Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa će se suočiti sa novom migrantskom krizom ukoliko Evropljani ne okončaju rat u Libiji, upozorio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo u intervjuu za nemački tabloid „Bild“.

„U Libiji ima 700.000 izbeglica. Većina njih ne želi da ide u Evropu sve dok tamo mogu da žive u miru i sve dok tamo imaju perspektivu. Ali zamislite samo šta će se desiti ako u libijskoj prestonici izbiju ulične borbe“, objasnio je italijanski ministar.

Zbog toga Rusija definitivno treba da postane „deo rešenja“ libijske krize, smatra Di Majo.

„Dozvoliću sebi da citiram nemačku kancelarku Angelu Merkel: ‘Moramo raditi na bezbednosti Evrope, ali zajedno sa Rusijom, a ne protiv nje’. Činjenica da je predsednik Rusije Vladimir Putin došao u Berlin na konferenciju o Libiji ukazuje da Moskva može i treba da bude deo rešenja“, konstatovao je on.

Di Majo je takođe objasnio zbog čega Italija još uvek nije uspela da nađe izlaz iz finansijske krize.

„Mi smo izvozna nacija i posebno teško su nas pogodile posledice međunarodnih kriza: trgovinski sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, sankcije protiv Rusije i Irana i građanski rat u Libiji. Krizu, međutim, ni Made in Italy ni Made in Germany ne doživljavaju krizu, već naša prodajna tržišta“, zaključio je šef italijanske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala