Italija zbog koronavirusa zatvara škole i crkve, zabranjuje skupove, krajnja mera - karantin za Milano

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMikrobiološka laboratorija
Mikrobiološka laboratorija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Guverner italijanske regije Lombardije Atilio Fontana obustavio je sve manifestacije i događaje na javnim, ali i privatnim mestima radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Zabrana uključuje sve kulturne, rekreativne, sportske, ali i verske događaje.

U sklopu toga biće zatvoreni i muzeji i druge kulturne institucije, crkve i druge verske službe, za šta su sve biskupije primile naredbu, prenosi „Jutarnji list“ pisanje italijanskih medija. Regionalni većnik Đulio Galera je za „Korijere dela sera“ rekao da se razmatra i mogućnost da se zatvore i trgovine.

​U slučaju da situacija eskalira, mogle bi da budu primenjene i rigorozne mere, slične onim u kineskim gradovima pogođenim koronavirusom, kao što je Vuhan, rekao je u gostovanju na televiziji Rai 3 Atilio Fontana. Dodao je, ipak, da je uveren da do toga neće doći.

„Ne mislimo da će doći do toga da moramo izolirati i zatvoriti Milano. To bi bilo nezamislivo“, rekao je.

​Kako je dodao, javne službe za sada ostaju otvorene. U toku su ispitivanja kakav je razvoj epidemije koronavirusa, pa se priprema sistem prevencije kako bi se sprečilo njegovo širenje. Predviđene mere bi uključivale obustavu javnih događaja i okupljanja bilo koje prirode, susrete na javnim i privatnim mestima, bilo da su u pitanju rekreativni, sportski, verski ili kulturni događaji, obustavu školskih i visokoškolskih aktivnosti, stručnih kurseva i slično.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala najavio je zatvaranje škola u tom gradu.

„Mnogo je događaja u gradu. Ne mogu da zamislim zatvaranje grada i otkazivanje baš svega, ali ono što nije obavezno i neophodno, možda bi bilo razumno odložiti“, rekao je gradonačelnik Milana.

Sala je dodao da bi ove mere trebalo da traju nedelju dana, te da smatra da će to biti dovoljno.

Smatra se da je epidemija koronavirusa u Italiji najveće van teritorije Azije. Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 62, a najviše slučajeva, čak 46, zabeleženo je u severnoj regiji Lombardija. U Italiji su od posledica ovog virusa preminule tri osobe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala