Vlada nacionalnog jedinstva Libije: Izgradite američku bazu za obuzdavanje Rusije

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Tripoli
Pogled na Tripoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova pri Vladi nacionalnog jedinstva Libije Fathi Bašaga izjavio je da vlasti u Tripoliju nemaju ništa protiv izgradnje američke baze na teritoriji Libije koja bi služila kao faktor obuzdavanja za mešanje drugih zemalja.

Kako je rekao, Libija je važna zemlja Sredozemlja zbog njenih ogromnih naftnih rezervi koji se prostiru na obali u dužini od 1.900 kilometara, na šta Rusija gleda kao na „vrata u Afriku“.

„Ukoliko Amerikanci zatraže da se izgradi baza za borbu protiv terorizma, kao i za obuzdavanje drugih zemalja koje se mešaju u naša unutrašnja pitanja, mi ne bismo imali ništa protiv“, ocenio je Bašaga  intervjuu za „Blumberg“.

U osvrtu na pitanje premeštanja američkih snaga na teritoriji Afrike, ministar je rekao da mu nije baš najjasnije šta to zapravo znači, ali da se nada da će Libija biti uzeta u obzir.

„Nadam se da će prilikom premeštanja snaga Libija biti uzeta u obzir kako se ne bi ostavilo prostora za manevre Rusije“, naveo je.

Bašaga je takođe istakao i da Rusija u Libiji nije samo zbog Halife Haftara, već da imaju veliku strategiju po pitanju te zemlje.

Ruski mediji, međutim, navode da je Moskva u više navrata demantovala sve navode da Rusija podržava rat u Libiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala