Uticajni Srbi iz Amerike pisali patrijarhu Irineju: Naše vladike nisu separatisti

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Beogradska patrijaršija
Beogradska patrijaršija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istaknuti članovi srpske zajednice u Americi obratili su se otvorenim pismom patrijarhu srpskom Irineju u kojem su izrazili najčvršću podršku vladikama SPC u SAD povodom navoda da pokušavaju da se otcepe od crkve, piše portal „Sabornik“.

„Nedavni klevetnički članci i peticije koje su vam upućene od strane jedne glasne i necrkvene manjine nas obavezuju pred javnošću i pred Svetim sinodom da otvoreno podignemo i naše glasove u znak podrške našim arhijerejima i da govorimo istinu u ljubavi“, navodi se u pismu koje prenosi taj portal.

Oni dodaju i da svako ko tvrdi Svetom sinodu da vladikea Longin, Maksim ili vladika Irinej žele da odvoje te eparhije od Srpske Pravoslavne Crkve ili nema saznanja i pogrešno je informisan ili zlonamerno laže.

„Zaista, čini se da ove dezinformacije stvara i širi jedna manja grupa klevetnika, dok ogromna većina naših vernika u parohijama širom Amerike podržava naše vladike“, piše u pismu čiji su potpisnici, kako navodi „Sabornik“, između ostalih i slavni košarkaš Vlade Divac, biznismen Majkl Đorđević, član „Srpskih Apolo 7“ David Vujić, bivši komesar Savezne komisije za energetiku Branko Terzić…

Kako se dodaje, Crkva Svetog Save u Americi jedna od najdinamičnijih delova crkve.

„Ovo je vidljivo kroz redovno učešće naših vernika na svetim bogosluženjima, njihovim pristupanjem svetim tajnama i velikodušnim staranjem i izdržavanjem naših eparhija i parohija. Dokazano je i brojnim obrazovnim i prosvetnim programima i aktivnostima za decu i odrasle na svim nivoima crkvene organizacije, kao i čestim i impresivnim izdavaštvom verske literature. Dokazano je i neprestanim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima, aktivnim posećivanjem obolelih u bolnicama, kao i odbranom naše braće i sestara u otadžbini iznošenjem istine o njihovom progonu pred našim državnim organima“, objašnjava se u poruci patrijarhu.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej otputovaće krajem meseca u Ameriku gde će na crkvenom saboru u američkoj državi Florida pokušati da ubedi episkope Irineja, Maksima i Longina da ponište ustav kojim su iz naziva svojih eparhija izbrisali Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i da tako spreči njeno cepanje.

Patrijarh je za današnji „Kurir“ potvrdio da će na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara „nastojati da urazumi trojicu odmetnutih vladika“ i spreči ih da podele Crkvu.

„Ne bih sada mogao da govorim detaljno o tome. Idem u Ameriku i razgovaraću s njima trojicom“, rekao je Irinej.

Kako navodi list, ta trojica vladika duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora SPC i već dva puta su odbili naredbu patrijarha Irineja da ponište ustav koji su doneli mimo odobrenja Sinoda i episkopa kanadskog Mitrofana i južnoameričkog Kirila.

Pismo patrijarhu Irineju:

© Foto : Skrinšot/SabornikOtovoreno pismo Srba iz Amerike patrijarhu Irineju
Uticajni Srbi iz Amerike pisali patrijarhu Irineju: Naše vladike nisu separatisti - Sputnik Srbija
Otovoreno pismo Srba iz Amerike patrijarhu Irineju

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala