Puštena u opticaj najsigurnija novčanica do sada

© REUTERS / POOL NewNajsigurnija novčanica
Najsigurnija novčanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sada", a polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti, prenosi Bankar.rs.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

"Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas", rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei, preneo je B92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala