Moskva podsetila Vašington na dva slučaja kada može upotrebiti nuklearno oružje

Pratite nasTelegramOdyssey
Moskva osuđuje simulaciju ograničenog nuklearnog napada na teritoriju Rusije koju izvode SAD, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov. On je podsetio na dva slučaju kada bi Moskva mogla upotrebiti nuklearno oružje.

„SAD nastavljaju da vežbaju scenarije ograničene upotrebe nuklearnog oružja u formi komandno-štabnih i drugih vojnih vežbi na celu teritoriju Rusije“, rekao je Rjabkov, komentarišući izvođenje vojnih vežbi u SAD koje predviđaju recipročne mere protiv Rusije uz korišćenje nuklearnog oružja.

Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Amerika simulirala nuklearni napad na Rusiju
„Mi osuđujemo takve akcije, pošto, kao prvo, oni očigledno pokazuju spremnost Vašingtona da nastavi politiku konfrontacije i daljeg smanjenja praga upotrebe nuklearnog oružja“, dodao je Rjabkov.

„Umesto da se usredsrede na napore za jačanje sistema kontrole naoružanja, uključujući raketno-nuklearno (naoružanje), SAD ulaze u krajnje opasnu igru. Mi sa svoje strane, kako smo to više puta naglasili, smatramo da se može upotrebiti nuklearno oružje samo u dva slučaja: kada je na Rusiju izveden napad uz upotrebu bilo koje vrste oružja masovnog uništenja ili kada se izvede agresija uz upotrebu konvencionalnog oružja takvih razmera, da se pod pretnjom nađe samo postojanje ruske države“, naglasio je ruski diplomata.

Ranije je bilo saopšteno da su SAD izvele vojne vežbe, simulirajući odgovor na napad Rusije na države NATO-a u Evropi atomskim oružjem manje snage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala