Mesto za opomenu na koje je Beograd čekao punih 70 godina /foto/

© WikipediaStaro sajmište neposredno pre početka Drugog svetskog rata. Na ovom mestu stradale su hiljade Jevreja i Srba.
Staro sajmište neposredno pre početka Drugog svetskog rata. Na ovom mestu stradale su hiljade Jevreja i Srba. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zakonom o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ biće omogućeno da žrtve nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora koji se tamo nalazio napokon dobiju mesto gde će buduće generacije moći da ih se sećaju i da se obrazuju, kako do takvih zločina nikada biše ne bi došlo.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, rekao je za Sputnjik da već 70 godina čekaju da se ovaj Zakon donese, kako bi memorijalni centar koji će negovati kolektivno sećanje na ono što se tamo dešavalo napokon bio napravljen.

„Staro sajmište je bio prostor gde su od kraja 1941. godine do prolećnih meseci bili zatočeni Jevreji. Posle toga je bio u funkciji prolaznog logora, gde su bili zatočeni Romi, Srbi i drugi antifašisti. To je prostor koji ima nemerljivu patnju iza sebe. Pokriven je takvim slojem sećanja koji mora da na dostojan način ostane zabeležen za sledeće generacije“, objašnjava Sabadoš.

© Arhiv Jugoslavije, Zbirka fotografija Ratni zločiniEkshumacija tela stradalih logoraša na Starom Sajmištu iskopanih na Jevrejskom groblju u Zemunu.
Mesto za opomenu na koje je Beograd čekao punih 70 godina /foto/  - Sputnik Srbija
Ekshumacija tela stradalih logoraša na Starom Sajmištu iskopanih na Jevrejskom groblju u Zemunu.

Izazovna adaptacija prostora

Autentični objekti iz tog perioda na prostoru Starog sajmišta su sačuvani, pa naš sagovornik smatra da neće biti potrebe da se nešto gradi, već samo da se postojeći objekti adaptiraju. Ipak, on smatra da će sprovođenje Zakona biti izazovno. Kako kaže, prvi korak će biti adaptacija prostora za centralnu kulu, koja će predstavljati administrativni centar.

Memorijalni centar sastojaće se iz Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun i obuhvataće prostor Starog sajmišta. U sklopu Memorijalnog centra biće i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora "Topovske šupe", koji se nalazi u blizini Autokomande, gde je bilo zatočeno više od 5.000 Jevreja.

Predviđeno je da Memorijalni centar bude republička ustanova, a po Sabadošu, biće potrebno do pet godina od početka osposobljavanja do njegovog otvaranja.

© Arhiv Jugoslavije, Zbirka fotografija Ratni zločiniNemci sprovode stanovništvo u logor na Sajmištu.
Mesto za opomenu na koje je Beograd čekao punih 70 godina /foto/  - Sputnik Srbija
Nemci sprovode stanovništvo u logor na Sajmištu.

Staro sajmište jedino neobeleženo u Evropi

Sagovornik Sputnjika kaže da je ovaj prostor poslednji u Evropi koji nije obeležen na dostojan način i dodaje da žrtve koje su tu stradale vape za poštovanjem.

„Nije pitanje da li se radi o pripadniku jednog ili drugog naroda ili o brojnosti žrtava koje su bile tamo. Jednostavno, reč je o tome da moramo kao opomenu da imamo mesto gde ćemo se na dostojan način sećati njih, a da istovremeno bude i edukativni centar za buduće generacije“, kaže Sabadoš.

On kaže da se Jevrejska zajednica priprema za otvaranje centra i da Jevrejski istorijski muzej ima niz predmeta i zapisa koji bi mogli da se izlože u Memorijalnom centru.

© Arhiv Jugoslavije, Zbirka fotografija Ratni zločiniGrupa zatvorenika u Logoru na Sajmištu.
Mesto za opomenu na koje je Beograd čekao punih 70 godina /foto/  - Sputnik Srbija
Grupa zatvorenika u Logoru na Sajmištu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala