Amerika želi po svaku cenu da sačuva žarište otpora Damasku u Idlibu

© REUTERS / Rodi SaidAmerički vojnici u Siriji
Američki vojnici u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nastoje da održe žarište otpora Damasku u Idlibu, skrivajući se iza „optužbi“ na račun Rusije, smatra šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov.

Kosačov se osvrnuo na pismo, koje je rukovodstvo komiteta američkog Predstavničkog doma za međunarodna pitanja uputilo državnom sekretaru SAD Majku Pompeu, optužujući Rusiju za zločine u Siriji.

„Američki kongresmeni u pismu Pompeu apelovali su da se primene ekonomske mere protiv onih koji su odgovorni za porast nasilja u sirijskoj provinciji Idlib“, saopštio je ruski senator.

Međutim, on podseća da nije reč o onima koji su zaista odgovorni za krvoproliće, odnosno teroristima, koji su nastavili sa napadima početkom februara uprkos pokušajima da se u toj oblasti uvede režim prekida vatre.

Uništena Raka - Sputnik Srbija
Uništena sirijska Raka: Kako se danas živi u nekadašnjem kalifatu /video/

„Prema već poznatoj šemi, oni žele da kazne one koji se bore protiv terorizma“, konstatovao je Kosačov.

Prema njegovim rečima, ciljevi Amerikanaca, i ostalih koji su nezakonito prisutni na sirijskoj teritoriji, poptuno su očigledni čak i onima koji ne osećaju simpatije prema Bašaru Asadu i njegovim saveznicima.

„Ukoliko bude neutralisano i poslednje utočište terorista u Siriji, to znači da će zemlja biti pod kontrolom zakonitih vlasti u Siriji. Sve akcije nezvanih 'gostiju' na suverenoj sirijskoj teritoriji, od vojnih do nezakonitih ekonomskih akcija, bile bi pod još većim međunarodno-pravnim pitanjem“, ukazao je senator.

On objašnjava da se iza apela o momentalnom prekidu napada na stanovnike Idliba ne krije briga o samim stanovnicima, nego želja da po svaku cenu sačuvaju platformu za suprotstavljanje Damasku.

„Civilno stanovništvo provincije je istovremeno i talac terorista i instrument zapadnog pritiska“, zaključio je Kosačov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala