Posle vojske, zbog litija na udaru i policija Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorska policija drži blokadu na dan rasprave o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, ilustracija
Crnogorska policija drži blokadu na dan rasprave o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policijski šefovi MUP-a Crne Gore pozivaju na razgovore službenike za koje su imali saznanja da na društvenim mrežama na bilo koji način komentarišu održavanje litija, kako bi im skrenuli pažnju da to više ne smeju da rade jer time narušavaju ugled i integritet službe.

Tvrde da isto postupaju i sa onim službenicima koji na interenetu “veličaju” čelnike bilo koje političke partije...

“Vijestima” je rečeno u UP, da rukovodioci organizacionih jedinica u razgovoru obaveštavaju kolege da to više ne rade jer se to kosi sa policijskom etikom. Zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama za sada nijedan policajac nije novčano kažnjen.

Službenici Uprave policije i MUP-a niju odgovarali ni pred komisijom za Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova zbog učešća u litijama širom države, koje organizuje SPC, a nakon donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

“Etičkom odboru, do sada, nisu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta po tom pitanju”, piše u odgovoru MUP-a.

Službenici policije i MUP-a kao i ostali građani, po Ustavu Crne Gore, imaju pravo na izražavanje verske pripadnosti, a ni Kodeks policijske etike ih ne ograničava da to pravo koriste, pišu Vijesti.

Policijskim kodeksom u članu 6 jasno je definisano da policajci moraju poštovati etička načela kao ne bi narušili ugled službe, ali i da u privatnom životu ne smeju da koriste službenu legitimaciju niti položaj koji imaju u službi... U članu 7 Policijskog kodeksa se navodi da je policajac i van dužnosti dužan da pomogne licima u nevolji, ali i da spreči radnje koje dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrozi živote ljudi ali i teritorijalni integriritet i imovinu države.

© Foto : Viktor SmolovićLitija u Podgorici
Posle vojske, zbog litija na udaru i policija Crne Gore - Sputnik Srbija
Litija u Podgorici

Tokom litija, koje se organizuju zbog donošenja zakona, učestvuju i neki aktivni policajci i službenici MUP-a, a policajac iz Bara Ilija Zeković krajem januara čak je nosio i krst na čelu kolone u tom gradu.

Masovne litije, koje organizuje SPC, su do sada mirno organizovane i nije bilo narušavanja reda i mira.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović tražio je krajem decembra od službenika da poštuju dostojanstvo građana, ali i da se lepo ponašaju na društvenim mrežama i da ne iznose svoje političke ni verske stavove...

Naglasio je da i kada primenjuju policijska ovlašćenja vode računa o pravima građana, svom i integritetu Uprave policije.

Veljović je šefovima svih sektora i odeljenja poslao dopis sa naznakama čega se sve policajci moraju pridržavati, o čemu je obavestio i Savet za građansku kontrolu rada policije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala