Moskovski sud: Šest godina zatvora bivšem vojnom ministru Ukrajine

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaKreslo sudьi
Kreslo sudьi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski vojni sud je u odsustvu osudio bivšeg ministra odbrane Ukrajine Anatolija Gricenka na šest godina zatvora zbog pozivanja na terorističke akcije u Rusiji.

Nakon isteka zatvorske kazne njemu se na tri godine zabranjuje obavljanje državnih i javnih funkcija, doduše, samo u okviru ruskih službi.

Gricenko je osuđen zbog dve izjave koje je dao na televiziji 2014. i 2017. godine kada već davno nije bio ni ministar ni poslanik. Tako je jednom prilikom izjavio da i Rusi moraju da snose krivicu kao i Ukrajinci u Donbasu i predložio da se ruski vozovi raznesu pomoću vojne tehnike. Druga Gricenkova ideja je bila da za svaku eksploziju automobila u Kijevu ili Marijupolju Ukrajinci moraju istom merom da odgovore eksplozijama automobila u Moskvi ili Taganrogu.

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaRuske zastave u Donjecku
Moskovski sud: Šest godina zatvora bivšem vojnom ministru Ukrajine - Sputnik Srbija
Ruske zastave u Donjecku

Tužilac je tražio devet godina zatvora za političara, dok je odbrana insistirala na oslobađajućoj presudi.

Krivični predmet je razmatran u odsustvu — okrivljeni je u Ukrajini, a ukrajinski zakoni i međunarodno pravo ne dozvoljavaju njegovu ekstradiciju.

Ko je Anatolij Gricenko?

Anatolij Gricenko je postao poznat kao učesnik političkih procesa u Ukrajini od početka 2000-ih. Radio je u izbornom štabu Viktora Juščenka 2004. godine i učestvovao u sastavljanju njegovog programa.

U periodu od 2005-2007. godine je tri puta bio ministar odbrane i to u vladi Julije Timošenko, Jurija Ehanurova i Viktora Janukoviča.

Od 2007. do 2014. je bio poslanik u Vrhovnoj radi, a na izborima 2014. i 2019. godine je bio predstavnik partije "Stav građana", ali nije uspeo da prođe u parlament.

Pored toga, Gricenko se tri puta kandidovao za predsednika: 2010. godine je dobio 1,2 procenta glasova,  2014. godine — 5,4, a 2019. godine — 6,91 procenta.

Protiv Gricenka su pokretani krivični postupci ne samo u Rusiji, nego i u Ukrajini. Ukrajinski generalni tužilac je 2014. godine protiv Gricenka pokrenuo predmet zbog službenog nemara, jer je kako je utvrđeno zajedno sa drugim bivšim ministrima odbrane doveo ukrajinsku vojsku u stanje „neadekvatne borbene gotovosti". Nije poznato kako je ova istraga završena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala