Kudrin u Beogradu, potpisan Sporazum o saradnji DRI Srbije i Računovodstvene komore Rusije /video/

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Kudrin
Aleksej Kudrin - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu boravi delegacija Računovodstvene komore RF na čelu sa Aleksejem Kudrinom, a osim okruglog stola na kojem se razgovaralo o unapređenju saradnje sa srpskim revizorskim institucijama, potpisan je i Sporazum o saradnji DRI Srbije i Računovodstvene komore Rusije.

Sporazum su potpisali predsednici dve institucije - Duško Pejović i Aleksej Kudrin. Ono su održali i uvodne govore na okruglom stolu.

Kudrin je ocenio da je potpisani Sporazum važna etapa u razvoju saradnje dve zemlje u ovoj oblasti. Kako je istakao, mnogo je zadataka pred auditskom zajednicom, pre svega digitalna transformacija audita koja treba da ide, kako je rekao, paralelno sa digitalnom transformacijom ekonomije u celini.

„Treba da se orijentišemo na usavršavanje državne uprave i na povećanje njene efikasnosti i zato je i u ovoj oblasti potreban strateški pristup“, istakao je Kudrin.

Kao važan pravac rada državnih revizorskih institucija izdvojio je transparentnost što, prema njegovim rečima, uključuje objavljivanje podataka namenjenih široj javnosti.

Kudrin je rekao i da treba povećati kompetentnost auditora i dodao da ruska Računovodstvena komora ima platformu eksperata od 250 ljudi koja može da pomogne i srpskim kolegama u usavršavanju državnih revizora kroz kurseve od tri i više dana.

Pejović je istakao da će Sporazum doprineti boljoj razmeni iskustava između instituacija dve zemlje, organizaciji zajedničkih projekata i aktivnostima u cilju razmene informacija i materijala.

On je rekao da su ciljevi revizorskih institucija – transformacija, strateški razvoj, transparentnost i digitalizacija.

Podsetio je da je Kudrin u septembru prošle godine preuzeo predsedavanje organizacijom Intosai (profesionalna organizacija vrhovnih revizorskih institucija u zemljama koje pripadaju UN) i pozdravio napore ruskog predsedavanja na međunarodnom planu.

Na okruglom stolu srpski i ruski državni revizori razmenili su znanje i iskustvo u oblasti transformacije i sprovođenju strategije razvoja vrhovnih revizorskih institucija (VRI), otvorenosti i transparentnosti VRI i unapređenja komunikacije, digitalizacije, kao i strateškim revizijama.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala