Kremlj ocenio mogućnost sukoba sa Turskom u Siriji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u Idlibu je zaista veoma alarmantna, ali ne želimo da govorimo o najgorim scenarijima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući tvrdnje pojedinih stručnjaka da postoji opasnost sukoba Rusije i Turske u Idlibu.

„Situacija u Idlibu je zaista uznemirujuća i izaziva duboku zabrinutost. Ta situacija je konstantno tema razgovora ruske i turske strane. Ne bismo želeli da govorimo o najgorim scenarijima“, rekao je Peskov.

On je istakao da agresivni napadi terorista na sirijsku vojsku moraju biti prekinuti.

„Još jednom moram naglasiti da se sirijska vojska bori protiv terorističkih grupa koje se nalaze u Idlibu. Te terorističke grupe, koje izvode agresivne napade na sirijsku armiju, moraju biti neutralisane“, ocenio je Peskov.

Prema njegovim rečima, sirijska vojska će nastaviti borbu protiv terorista. Peskov je dodao da se ruska vojska nalazi u Siriji na zahtev zakonite vlade Sirije.

Ministarstvo odbrane Turske je 20. februara saopštilo da je u vazdušnom napadu u sirijskom Idlibu poginulo dva, a ranjeno pet pripadnika turske vojske. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da je nezadovoljan rezultatima pregovora sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je Turska spremna za početak vojne operacije u tok oblasti, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov označio kao najgori scenario.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala