Kilometarske kolone turske vojne tehnike stigle u Siriju

© AP PhotoKonvoj turske vojske ulazi u Siriju
Konvoj turske vojske ulazi u Siriju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je u poslednjih nekoliko nedelja prebacila u zonu deeskalacije Idlib u Siriji mnogo vojne tehnike i municije, navodi se u saopštenju ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji.

Načelnik Centra Oleg Žuravljov precizirao je da sve glavne transportne arterije na severu provincije Idlib u poslednjih nekoliko nedelja normalno funkcionišu, što je i omogućilo Turskoj da sa svoje teritorije prebaci u zonu deeskalacije višekilometarske kolone vojne tehnike i municije.

On se takođe osvrnuo na vesti o tome da je na „stotine hiljada“ civila „nagrnulo“ iz zone deeskalacije prema sirijsko-turskoj granici zbog vojnog sukoba terorista i sirijskih vladinih snaga.

Američka vojna patrola na putu iz Rake u Hasaku - Sputnik Srbija
General Haftar ekskluzivno za Sputnjik: Turska prebacuje oružje i plaćenike iz Sirije i Libiju

„Ne postoje fotografije niti video-materijali, niti bilo kakvi drugi dokazi koji bi potvrdili vesti da se 'oko milion' izbeglica iz zone deeskalacije u Idlibu kreće prema sirijsko-turskoj granici“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Centra, teroristi koji se skrivaju iza lokalnog stanovništva, koristeći ga kao „živi štit“, blokiraju sirijskim građanima sve izlaze prema kontrolnim tačkama „El Hader“ u Alepu, „Abu al Duhur“ u Idlibu i „Habit“ u Hami.

Ruski Centar za pomirenje apeluje na Tursku da preduzme sve neophodne mere kako bi stanovnici istočnih i južnih oblasti provincije Idlib bezbedno prešli u oblasti koje su pod kontrolom sirijskih vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala