Kijev priprema novu verziju Minskih sporazuma

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko izjavio je da Kijev priprema novu verziju Minskih sporazuma da bi „naterao sve učesnike da se slože s tim da taj dokument više nije aktuelan, da je izgubio značaj i da su mu potrebne promene“, preneo je ukrajinski portal „Strana.ua“.

Prema njegovim rečima, rad na obnavljanju sporazuma se nastavlja bez obzira na saopštenja Rusije da se protivi njihovim izmenama.

„Sada je 2020. godina, a mi još uvek nismo postigli mir. Stoga smatramo da taj dokument ne samo da može, nego mora da se izmeni, neke od tačaka tog dokumenta je nemoguće realizovati“, izjavio je Pristajko.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija: Nijedan od Minskih sporazuma nije u potpunosti realizovan zbog agresivne politike Kijeva

On je takođe podsetio da je Rusija pristala na prethodne izmene Minskih sporazuma, koje su se ticale upravo „Štajnmajerove formule“ i rapoređivanja snaga.

„Verovatno će vremenom biti stvoren novi dokument, koji će se lakše realizovati i postići rezultate“, zaključio je ukrajinski ministar.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku formiranja lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala