Kako se Ukrajina pretvorila u srednjovekovnu Evropu /video/

© AP Photo / Efrem LukatskySukob demonstranata i policije u Poltavskoj oblasti, gde su smešteni evakuisani iz Kine
Sukob demonstranata i policije u Poltavskoj oblasti, gde su smešteni evakuisani iz Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je situaciju ukrajinskom selu Novi Sanžari, gde se održavaju protesti protiv smeštanja u sanatorijum osoba koje su evakuisane iz Kine - sa srednjovekovnom Evropom.

„Kako je još pre 20 godina primetio bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, Ukrajina nije Rusija. A danas je ceo svet ubeđen da je Ukrajina Evropa. Kad se bolje razmisli – srednjovekovna Evropa“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

​Ona je konstatovala da je to što se dešava u Ukrajini dehumanizacija civilnog društva i deorganizacija upravljanja.

„Pitanje za glavne inicijatora progona Kine: da li ste sigurni da planetu treba plašiti baš kineskom pretnjom“, napisala je Zaharova.

Prema njenom mišljenju, osiguravanje ljudskih prava „ne znači bacanje Molotovljevih koktela na administrativne zgrade i paljenje guma na ulicama gradova“, nego harmonično postojanje pojedinca, društva i države, kao i međusobno uvažavanje interesa.

​Zaharova je podsetila da se protesti održavaju u vreme godišnjice obeležavanja prevrata na Majdanu.

„Kako je simbolično to što se sve dešava na šestu godišnjicu prevrata na Majdanu. Samo što je tada 'civilizovani svet' pozdravljao Majdan, dok se danas trgao, videvši zemlju koju su oni branili“, konstatovala je Zaharova.

U četvrtak su iz Vuhana zbog epidemije koronavirusa evakuisane 73 osobe u Harkov, među kojima su državljani Ukrajine i nekoliko stranaca. Nakon što su prošli neophodne procedure, poslati su u karantin u medicinski centar Nacionalne garde Ukrajine, koji se nalazi u selu Novi Sanžari u Poltavskoj oblasti. To je uznemirilo lokalno stanovništvo. Oni su demonstrativno  blokirali prilaze medicinskom centru.

Protest je nekoliko puta prerastao u sukob, kada je jedan od demonstranata krenuo automobilom na policiju. Na nekoliko autobusa, koji su prevozili evakuisane, demonstranti su polomili prozore kamenicama.

U protestima je povređeno devet policajaca i jedan civil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala