Dodik: Ustavni sud pokušava da eliminiše Republiku Srpsku

© Tanjug / Sava RadovanovićPredsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SNSD-a, Milorad Dodik, izjavio je da je ovo jedan od najtežih i najdelikatnijih trenutaka nakon Dejtona u kojem Ustavni sud BiH pokušava da eliminiše Republiku Srpsku, njeno ime i njenu suštinu.

„Izvršni komitet SNSD-a ostaje snažno pri podršci odlukama Narodne Skupštine RS. Smatramo da je neophodno da se dođe do poštovanja Ustava u BiH, te da se radi na održavanju sastanaka sa svim političkim partijama“, rekao je Dodik.

Lideru najuticajnije bošnjačke partije Bakiru Izetbegoviću Dodik je poručio da je nemoguće okretati glavu od dva naroda i jedne republike.

„Moramo razgovarati i kada znamo da možda razgovori neće uspeti“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare koju su uživo prenosili portali u Republici Srpskoj.

Naglasio je da će SNSD u narednih 10 dana održati opštinske i gradske odbore na kojima će članstvo biti o svemu informisano.

„Tumačenje Ustavnog suda je slobodno bez ikakvog pravnog osnova. Sve je imalo jasnu nameru razgradnje Republike Srpske. Pokušavaju plasirati da Republika Srpska radi nešto mimo standarda“, rekao je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da je Srpska zato predložila zakon koji će ići u proceduru.

„Ne možemo da garantujemo da će biti usvojen, ali će biti osnova za političku i javnu raspravu. Predložili smo neka rešenja, ali postoje i neke dileme. Svi subjekti mogu da deluju svojim amandmanima na taj predlog“, kazao je Dodik.

Istakao je da je Ustavni sud BiH sebi pribavio ovlašćenja koja nema nijedan drugi ustavni sud u svetu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala