Anketa: Poljaci zahvalni Crvenoj armiji za oslobođenje od nacista

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVojna parada nakon oslobađanja Varšave od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu
Vojna parada nakon oslobađanja Varšave od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro dve trećine Poljaka oseća zahvalnost prema Crvenoj armiji za oslobođenje Poljske od nemačke okupacije, i smatraju da je Aušvic oslobodila sovjetska vojska, pokazuje istraživanje koje je sprovela francuska kompanija „Ifop“ u Poljskoj.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 65 odsto Poljaka zahvalno snagama Crvene armije za oslobađanje Poljske u februaru 1945. godine. Sa druge strane, 27 odsto ispitanika se izjasnilo negativno, dok tri odsto anketiranih nije moglo da odgovori na pitanje.

U istraživanju je precizirano da je najveći procenat ispitanika koji su zahvalni Crvenoj armiji - stariji od 65 godina (77 odsto).

Istovremeno, anketa je pokazala da, što je viši nivo obrazovanja Poljaka, to ispitanici ređe osećaju zahvalnost prema oslobodiocima Poljske (61 odsto ispitanika sa visokim obrazovanjem u poređenju sa 68 odsto sa srednjim obrazovanjem).

Ko je oslobodio Aušvic?

Na pitanje: „Ko je oslobodio Aušvic 27. januara 1945. godine“, većina ispitanika je odgovorila – snage Crvene armije (73 odsto), dok 15 odsto smatra da je Aušvic oslobođen zahvaljujući poljskoj vojsci.

Konferencija na Jalti - Vinston Čerčil, Frenklin Ruzvlet i Josif Staljin - Sputnik Srbija
Krimska konferencija: Šta je dobila Poljska zahvaljujući SSSR-u

Zanimljivo je da ispitanici sa većim prihodima i socijalnim statusom smatraju da je Crvena armija glavni oslobodilac „Aušvica“ (78 odsto protiv 69 odsto sa srednjim prihodima i statusom). 

Anketa je pokazala da pet odsto anketiranih stanovnika Poljske smatra da su SAD oslobodile „Aušvic“, a među odgovorima su se našle i Velika Britanija (1 odsto) i vojske neke druge zemlje (1 odsto).

Anketu je sprovela najstarija francuska kompanija za istraživanje javnog mnjenja „Ifop“ od 6. do 11. februara 2020. godine u Poljskoj za agenciju Sputnjik.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 osoba starijih od 18. godina.

Podsetimo, Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala