Amerikanci će pre ostaviti Prištinu na cedilu nego što će napustiti Bondstil

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIBondstil
Bondstil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navode o povlačenju američkih trupa sa Kosova i Metohije, ukoliko kosovske privremene institucije ne ukinu takse Srbiji, stručnjaci vide kao upozorenje, ali ne i realnu opciju. Oni smatraju da će Amerikanci će pre ostaviti Prištinu na cedilu nego što će napustiti Bondstil.

Takse su uvedene pre petnaest meseci, a poznavaoci prilika poruku koju je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, po pisanju Gazete ekspres, preneo američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, ne vide kao ozbiljnu pretnju.

Povlačenje američkih trupa – upozorenje, a ne pretnja

„To je upozorenje ne bih rekao pretnja američkog ambasadora u Prištini. U suštini je daleko od ozbiljne pretnje da će SAD napustiti bazu Bondstil, jer ona je važna ne samo zbog Kosova nego i nekih odnosa snaga prema Rusiji“, rekao je za Sputnjik general u penziji Momir Stojanović.

Ističe da Amerikanci neće napustiti Kosovo i da nema potrebe razmatrati uopšte šta bi se moglo desiti ako bi se Amerikanci povukli.

„Realno ne očekujem da se to desi“, kazao je Stojanović.

Po njemu to je upozorenje novoimenovanom premijeru privremenih kosovskih institucija Aljbinu Kurtiju, da se mora uklopiti u politiku američke administracije prema Kosovu i Metohiji.

„On je novi lider Albanaca, tek imenovani premijer i to mu je upozorenje da mora da sledi političke interese SAD kada je u pitanju Kosovo“, rekao je Stojanović nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije.

Prvo relaksacija odnosa Beograda i Prištine, potom o konačnom statusu

Sagovornik navodi da je plan SAD prema Kosovu i Metohiji, što se vidi iz nedavnog potpisivanja ugovora o železničkom i vazdušnom saobraćaju, da se prvo relaksiraju odnosi Beograda i Prištine ekonomskim temama, a potom kreće priča o konačnom statusu.

„Vidi se iz potpisivanja ugovora u Berlinu da na neki način postoji nemogućnosti da se otpočne dijalog i konačno rešenje statusa Kosova i  ide se na kartu ekonomsko-trgovinskog povezivanja, odnosno relaksiranja odnosa između Beograda i Prištine, pa u nekoj fazi onda pristupanja razgovorima o nekom konačnom statusu Kosova“, rekao je Stojanović.

Ističe da se na Kosovu već odavno ništa ne dešava što nije pod jakim patronatom SAD i realno ni od Kurtijeve administracije ne očekuje, kao ni neke druge, da neće voditi računa o mišljenju Vašingtona.

Amerikanci će pre ostaviti Prištinu na cedilu nego što će napustiti Bondstil - Sputnik Srbija
Vežbe u bazi Bondstil, na KiM-arhivska fotografija

Nije realan odlazak vojnika iz Bondstila

Za analitičara Stefana Surlića ne deluje realno napuštanje baze Bondstil iako u prethodnih nekoliko godina SAD povlači trupe sa Kosova zbog jačih i strateški važnijih baza u Rumuniji i Bugarskoj.

„Ipak govorimo o kontigentu na Kosovu i Metohiji koji je značajan i broji nekoliko hiljada vojnika i meni ne deluje realno da bi se oni odrekli uticaja na prostoru Kosovo, odnosno da bi u potpunosti prepustili da neke druge strane NATO budu prisutne na Kosovu“, kazao je Surlić za Sputnjik.

Naveo je i da se pokazalo da neke zemlje članice NATO imaju poseban interes da budu prisutni, pre svega snage Turske.

Za njega bi eventualno povlačenje trupa SAD sa Kosova značilo jednu potpuno novu eru, koja bi postavila pitanje da li će se i ostale snage NATO povući sa Kosova, a što bi otvorilo nove bezbednosne okvire, i pitanje ko su onda snage koje garantuju bezbednost i sigurnost Srba na Kosovu.

Amerika ključna za održavanje podrške kosovske nezavisnosti

Napominje da su SAD bile prve koje su podržale nezavisnost Kosova i da su one te koje su ključne u održavanju podrške kosovske nezavisnost. Ocenjuje da su sada ozbiljne u nameri da sankcionišu politiku Prištine, ako ne povuku takse, jer su smatrale da su one glavni mentor nezavisnosti.

„Sada kada se uviđa da postoje i neke druge sile koje podržavaju vlasti u Prištini žele da stave jasno do znanja Prištini da je nemoćna ukoliko izgubi podršku Vašingtona“, rekao je Surlić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala