Zaharova: Rusija nedovoljno zastupljena u EU zbog jakog prozapadnog uticaja

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije dovoljno zastupljena u Ujedinjenim nacijama, a u kadrovskoj politici EU generalno je primetan prozapadni uticaj, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Rukovodeći se opšte prihvaćenom klasifikacijom Ujedinjenih nacija, Rusija, Amerika i Kina su nedovoljno zastupljene države u UN. One ne biraju u potpunosti dodeljene kadrovske kvote, dok istovremeno Velika Britanija i Francuska spadaju u kategoriju previše zastupljenih zemalja. Ujedinjeno kraljevstvo raspolaže s 114 pozicija, koje se finansiraju iz regularnog budžeta UN. Međutim, britanski državljani su premašili ovaj limit, poslavši 126 svojih predstavnika", naglasila je ruska političarka.

„Ne možemo a da ne budemo zabrinuti zbog faktora preterane zastupljenosti nekih država, jer to svedoči o tome da se rad državljana jedne zemlje faktički finansira sredstavima drugih zemalja", konstatovala je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, u kadrovskoj politici UN u celini je primetan prozapadni uticaj.

„Od 156 sekretarskih pozicija najvišeg nivoa trenutno 59 pozicija pripada predstavnicima vodećih zapadnih država, koje aktivno lobiraju za povremene političke interese. Uspostavljena koalicija često pribegava diskriminatorskom pristupu da bi onemogućila kandidatima iz nedovoljno zastupljenih država da konkurišu na te pozicije", zaključila je Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala