Zaharova: Rusija i Turska u neprekidnom kontaktu oko Idliba

© AP Photo / Baderkhan AhmadTurski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji
Turski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u svakodnevnom neprekidnom kontaktu sa turskim partnerima u vezi sa situacijom u Idlibu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa turskim partnerima po mnogim pitanjima, a to podrazumeva i naše diplomate i ruske vojne eksperte. Nema prekida u tim kontaktima", izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare na pitanje planira li ruska delegacija posetu Ankari zbog situacije u Idlibu.

„Što se tiče poseta obe delegacije, one će biti razmotrene u slučaju potrebe koja se može pojaviti bilo kada, ili će se odložiti za neki kasniji period", dodala je ruska političarka.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Zaharova: Rusija i Turska u neprekidnom kontaktu oko Idliba - Sputnik Srbija
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Situacija u Idlibu

Danas su ruski avioni Su-24 bombardovali položaje terorista u Idlibu, što je omogućilo sirijskim trupama da odbiju sve napade, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Prema navodima tog centra, proturski militanti su uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske na području Kminasa i Najraba.

Turska je prekinula artiljerijske napade na sirijske vladine trupe nakon što ih je Rusija primetila i o tome obavestila Ankaru, naveo je Centar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u sredu izjavio da je nezadovoljan rezultatima pregovora sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je Turska spremna za početak vojne operacije u tok oblasti, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov označio kao najgori scenario.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Najveći deo idlibske zone deeskalacije drže teroristi Nusra fronta, koji su u stalnom sukobu sa sirijskim snagama.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala