Vojnicima Crne Gore brane da idu na litije, a šalju ih na proslavu „Oluje“

© AP Photo / Darko VojinovicVojska Crne Gore
Vojska Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabrana pripadnicima Vojske Crne Gore da učestvuju na litijama, s obrazloženjem da ne treba da učestvuju u aktivnostima iz kojih proizilaze poruke mržnje, para uši, imajući u vidu da su prisustvo crnogorskog vojnog atašea na proslavi „Oluje“ u Hrvatskoj mnogi protumačili upravo kao doprinos manifestastaciji koja promoviše mržnju i netoleranciju.

U Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom, poručio je u sredu načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutin Dakić. Kvalifikujući litije SPC kao politički protest, Dakić je naglasio da tome neće biti mjesta u Vojsci Crne Gore.

“Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo. Posebno kada se najavljuju „postrojavanja ratnih drugova“, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju”, kazao je Dakić, uz poruku da dok god bude na čelu Vojske, on „neće dozvoliti da se vojnicima manipuliše“.

Osim što je ovim defakto potvrdio pisanje medija da je crnogorskim vojnicima zabranjeno da učestvuju na litijama SPC uz prijetnju disciplinskim postupkom, načelnik generalštaba VCG je podsjetio i na vojnički Kodeks koji „propisuje da pripadnici Vojske ne smiju da prisustvuju događaju ili aktivnosti koja promoviše netrpeljivost prema drugim licima ili diskriminaciju, ali ni da učestvuje u aktivnostima ili događajima iz kojih proizlaze poruke mržnje, uvrede ili netolerancija prema drugima”.

Ovo je, međutim, posebno zaparalo uši mnogima u Crnoj Gori, s obzirom da su prisustvo vojnog atašea crnogorske vojske na proslavi „Oluje“ u Hrvatskoj prije neku godinu, mnogi protumačili upravo kao doprinos crnogorskog predstavnika manifestaciji koja promoviše mržnju i netoleranciju prema drugima (Srbima).

Litije SPC zabranjene, ali ne i „Oluja“

Politički analitičar Igor Damjanović smatra da je ovakva poruka generala Dakovića samo posledica „jezive prijetnje“, koju je prije 15 dana izrekao Milo Đukanović na RTCG, a koja, kako dodaje, među Đukanovićevim poslušnicima izgleda nije shvaćena samo kao običan intervju - već kao naredba vrhovnog komandanta.

Po toj naredbi, po našem sagovorniku, tokom prethodnih 15 dana postupili su gotovo svi partijski funkcioneri crnogorske vladajuće partije (DPS), uključujući i ministra odbrane Predraga Boškovića, dok je juče izgleda došao red i na načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore - generala Dragutina Dakića.

„U svom obraćanju javnosti general Dakić je bestidno slagao da se na protesnim litijama "promoviše netrpeljivost, diskriminacija, šire poruke mržnje, uvrede, netolerancija", da se "nose samo zastave druge države", a "nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju." Ove sramne neistine prvi čovjek Vojske Crne Gore izrekao je da bi se dodvorio Milu Đukanoviću i opravdao zabranu pripadnicima institucije na čijem čelu se nalazi da učestvuju na litijama“, kaže Damjanović za Sputnjik.

Pokušaj zastrašivanja

Međutim, svega onoga čega na litijama nema - mržnje, netolerancije, uvreda i politike o čemu je juče govorio general Dakić, i te kako je, kako podsjeća naš sagovornik, bilo prošle godine na Cetinju, na tzv. „Velikom crnogorskom maršu“ ogranizovanom od strane političke organizacije „Evropski pokreti za vladavinu prava“, a na kome su uzeli učešće visoki predstavnici VCG.

„Na tom skupu, na kome se klicalo fašističkim kolaboracionistima iz Drugog svjetskog rata, govorio je Dakićev zamjenik pukovnik Svetozar Brajković u svojstvu zvaničnog predstavnika Vojske Crne Gore. Još sramije, bilo je prisustvo drugog zvaničnog predstavnika crnogorske vojske, pukovnika Ivana Mašulovića na proslavi „Oluje“, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata“, napominje Damjanović.

Prema mišljejnju našeg sagovornika, pored lojalnosti predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i prijetnji neposredno potčinjenim starješinama i vojnicima, general Dakić je jučerašnjim istupom pokušao da posredno zastraši i ostale građane Crne Gore. „Ipak, uvjeren sam da će broj građana na sledećoj litiji pokazati koliko su zastrašivanja prvog čovjeka crnogorskih oružanih snaga bila jalova“, zaključuje Damjanović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala