Turski ministar: Nameravamo da nastavimo pregovore sa Rusijom o Idlibu

© AFP 2023 / AREF TAMMAWITurski vojni konvoj na putu ka sirijskoj provinciji Idlib
Turski vojni konvoj na putu ka sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara nema problem sa Moskvom u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu, glavni cilj Oružanih snaga Turske u Idlibu je sirijska vojska, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

„Nastavićemo pregovore sa Rusijom o Idlibu. Što se tiče zajedničkog patroliranja, ono će se odvijati kako je planirano. Mogu postojati različiti uslovi: loše vreme, različite okolnosti, ali generalno, sporazum iz Sočija uzima se kao osnova, ono što je njime propisano to mora i da se ispuni. Mi nemamo problema sa Rusijom. Naš cilj je (sirijski) režim“, istakao je Akar za televiziju „Si-En-En Turk“.

Turski ministar je naveo da Turska sa Rusijom ima dobar dijalog na terenu i da su u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane Rusije, načelnikom Generalštaba i vojnim atašeima.

Sultanahmet ulica u Istanbulu - Sputnik Srbija
Ni NATO, ni Moskva – sprema se neoosmanska ofanziva Turske na Idlib i Siriju

On je dodao da se preduzimaju sve mere za sprečavanje nesrećnih slučajeva.

„Radimo vrlo otvoreno i transparentno. Ni na koji način ne želimo da dozvolimo bilo kakav sukob sa Rusijom. Naš cilj je da zaustavimo napade režimskih snaga“, ocenio je turski ministar odbrane.

Ministar je istovremeno istakao da Rusija ne treba da se meša u dejstva Turske u Idlibu.

On je, takođe, naveo uslove pod kojima će Turska izaći iz Sirije.

„Biće napisan ustav, održani zakonski izbori, uspostavljeno legitimno rukovodstvo zemlje, demokratska država, svako će zauzeti svoje mesto i mi ćemo takođe zauzeti svoje mesto“, rekao je Akar.

Akar smatra da bi Vašington mogao da obezbedi Ankaru protivvazdušnim raketnim sistemima „Patriot“ kao meru podrške turskim akcijama u sirijskoj provinciji Idlib, ali je naglasio da će Turska nastaviti da uvodi ruske sisteme S-400.

Odgovarajući na pitanje kakva bi mogla biti podrška Sjedinjenih Američkih Država turski ministar je rekao da se „država suočila sa vazdušnom, raketnom pretnjom. Sjedinjene Američke Države izjavljuju o tome da nas podržavaju u Idlibu. Naravno, ne radi se o pojavi američke vojske tamo. Može da se radi o podršci u obliku baterija ‘Patriot’, možda iz drugih evropskih zemalja“, objasnio je Akar. 

„Nažalost, Rusija ne zadovoljava u potpunosti naše zahteve za korišćenje sirijskog vazdušnog prostora. Sada je važno da ga u potpunosti iskoristimo. Postoji napredak u tom pravcu. Pregovaramo. Tema je još uvek na dnevnom redu“, dodao je turski ministar.

Proturski teroristi su uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske u Kminasu i Najrabu, saopštio je ranije ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Ruski avioni Su-24 bombardovali su teroriste koji su se probili, što je omogućilo sirijskim trupama da uspešno odbiju sve napade. Centar za pomirenje pozvao je tursku stranu da prestane da podržava teroriste i snabdeva ih oružjem.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da Turska za sada nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je to najgori scenario.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala