Rusija: Turska krši sporazum i izaziva širenje sukoba u Siriji

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incident sa podrškom Turske u napadu terorista u Siriji narušava sporazume između Rusije i Turske o razgraničenju opozicije i terorista i rizikuje da prouzrokuje dalju eskalaciju sukoba u ovom delu nacionalne teritorije Sirije, izjavila je za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Odgovarajući na pitanje agencije u vezi sa podrškom turske strane naoružanim militantima u Siriji, Zaharova je podsetila da je „20. februara ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji saopštio da su terorističke bande izvele nekoliko napada uz primenu velikog broja oklopnih vozila na sirijsku vojsku u zoni deeskalacije Idlib“.

„Pri tome su dejstva terorista artiljerijskom vatrom podržavale turske oružane snage, što je omogućilo teroristima da probiju odbranu sirijske vojske“, podsetila je ona.

Zaharova je istakla da su u cilju sprečavanja probijanja bandi dublje na teritoriju Sirije, na zahtev sirijske komande, avioni ruskih vazduhoplovnih snaga napali teroriste koji su probili odbranu sirijske vojske. To je omogućilo sirijskim trupama da uspešno odbiju sve napade.

„Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog takve podrške turskih oružanih snaga militantima“, naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „ovaj incident predstavlja narušavanje rusko-turskih sporazuma o razgraničenju oružane opozicije i terorista i stvaranju demilitarizovanog pojasa i rizikuje da prouzrokuje dalju eskalaciju sukoba u ovom delu nacionalne teritorije Sirije“.

Situacija u Idlibu

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

U sredu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da je Ankara spremna da upotrebi svu svoju vojnu silu u slučaju operacije u Idlibu. On je dodao da je početak nove vojne operacije u Idlibu „samo pitanje vremena“, a sve pripreme za njeno izvođenje već su završene.

Prethodno je u ponedeljak, 17. februara, predsednik Sirije Bašar Asad rekao je da će sirijska vojska nastaviti da oslobađa provincije Alep i Idlib bez obzira na reakciju Ankare.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala