Putin traži najviši nivo zaštite na Paradi pobede

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev sa generalima ruske vojske na vojnoj paradi u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev sa generalima ruske vojske na vojnoj paradi u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je uputio nalog Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da obezbedi najviši nivo zaštite na predstojećim masovnim međunarodnim događajima, pre svega obeležavanju 75. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Ruski lider je na sednici FSB još istakao da je prošla godina za tu službu bila napeta i teška, ali da su zajedno sa kolegama iz drugih institucija uspeli da operativno i profesionalno neutralizuju ozbiljne izazove i rizike po nacionalnu bezbednost Rusije.

Putin je ranije rekao da će obeležavanje 75 godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu biti najvažniji događaj u ovoj godini. Na Paradu pobede u ruskoj prestonici pozvani su brojni svetski lideri.

Strane tajne službe u Rusiji i dalje vrlo aktivne

Predsednik Rusije se tokom sednice osvrnuo i na dalju potrebu sprečavanja poziva na agresiju, bilo kakve manifestacije nacionalne i religijske mržnje, kao i na kontinuiranu borbu protiv terorizma.

„Jedan od glavnih prioriteta FSB ostaje borba protiv terorizma. Prošle nedelje smo detaljnije razgovarali o ostvarenim rezultatima u toj oblasti, kao i o tendenciji u toj sferi u poslednjih 10 godina. Veoma je važno što su u tom periodu očuvane pozitivna dinamika i tendencija na tom polju", izjavio je ruski lider na sastanku.
© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Putin traži najviši nivo zaštite na Paradi pobede - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ruski predsednik je još naglasio da će se moć informacionog oružja samo povećavati s razvojem digitalnih tehnologija, pa je neophodno unapred raditi na zaštiti interesa Rusije.

Putin se još osvrnuo i na delovanje stranih tajnih službi u Rusiji.

„Aktivnost stranih tajnih službi na teritoriji Rusije se ne smanjuje i FSB mora kao i ranije - pouzdano i efikasno da  štiti informacije o najnovijim sistemima naoružanja, tehnike, perspektivnim vojnim i industrijskim tehnologijama, kao i inovacionim naučnim projektima, zahvaljujući kojima Rusije stiče prednost", objasnio je ruski lider.

Putin je u svom govoru pomenuo i saradnju Rusije i Amerike u sprečavanju terorističkih akcija.

„Zahvaljujem se svim stranim kolegama, a posebno Americi za blagovremene informacije na osnovu kojih je decembra prošle godine sprečen potencijalni krvavi teroristički akt u Sankt Peterburgu planiran za novogodišnje praznike. Uzvratićemo kolegama na isti način", poručio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala