Putin, Merkelova i Makron naglasili značaj neutralisanja terorizma u Siriji

© REUTERS / Philippe WojazerPredsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera G20 u Hamburgu
Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron zajedno su danas razgovarali sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib, saopštio je novinarima portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Merkelova i Makron izrazili su spremnost da održe zajednički sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi se razrešila situacija u Idlibu, rekao je Zajbert.

„Kancelarka Merkel i predsednik Makron jasno su istakli koliko su zabrinuti zbog katastrofalne humanitarne situacije u sirijskoj provinciji Idlib“, dodao je on.

Oni su pozvali na momentalni prekid borbenih dejstava i obezbedi neprekidan humanitarni pristup onima kojima je pomoć potrebna.  

Pres-služba Kremlja takođe je saopštila da je ruski predsednik razgovarao sa Merkelovom i Makronom.

„Posebna pažnja posvećena je rešavanju sirijske krize u kontekstu oštro pogoršane situacije u Idlibu zbog agresivnih dejstava ekstremističkih grupa protiv sirijskih vladinih snaga i civila“, precizira se u saopštenju.

Putin je naglasio da su potrebne efikasne mere za neutralisanje terorističke pretnje uz poštovanje pricipa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik su u razgovoru sa ruskim liderom takođe izrazili spremnost da pomognu u smanjenju napetosti na severozapadu Sirije.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije.Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala