Sveštenici SPC tokom posete Vašingtonu saznali da je Crna Gora lagala Ameriku

© Medija centra BeogradProtojerej stavrofor Radomir Nikčević
Protojerej stavrofor Radomir Nikčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske zvaničnicima u Vašingtonu rekli da Rusija i Srbija sa litijama u Crnoj Gori nemaju veze. Tako su negirali verziju koju je Amerikancima predočila zvanična Podgorica.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji je u Vašingtonu boravio sa episkopom dioklijskim Metodijem kao deo diplomatske misije Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, rekao je za Serbijan tajms da su sastanke imali u Strejt departmentu, Kongresu i Helsinškom odboru.

„Moj utisak, pogotovo posle sastanaka u Vašingtonu, jeste da je crnogorski režim već dezinformisao SAD da iza ove priče stoje interesi Rusije i Srbije. O tome svedoče i njihova otvorena pitanja o „uticajima stranih sila“. Rekli smo im da to apsolutno nije tačno“, rekao je protojerej-stavrofor.

On je napomenuo da se zna kakav je stav zauzela Mitropolija po pitanju dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Badnje veče u Crnu Goru te da se iza svakog postupka Mitropolije može videti da žele da problem reše u okviru zajednice, porodice, Crne Gore i da nikoga sa strane ne mešaju u to.

„Srbi su autohtono stanovništvo u Crnoj Gori, mi nismo ničija dijaspora i moramo staviti do znanja svima da smo svoji na svome. To znaju NATO timovi koji prate dešavanja u Crnoj Gori“, naveo je protojerej Nikčević.

Cilj protesta u Crnoj gori je njegovo povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti ili preoblikovanje na način na koji je nama prihvatljiv, naveo je Nikčević i dodao da će litije trajati sve dok se to ne desi.

Istakao je da se crkva se ne svrstava ni na čiju stranu i da su među onima koji učestvuju u litijama ljudi koji glasaju za sve političke opcije, i vladajuću i opozicionu.

„I svaka politička partija, to je sada jasno i poziciji i opoziciji u Crnoj Gori, moraće ubuduće da čuje glas svoje Crkve. Iako do sada neki nisu uviđali kolika je snaga Crkve, ovi sadašnji događaji su pokazali sa kolikom ljubavlju, poverenjem i duhovnim ozarenjem narod hrli toj crkvi u nameri da je po svaku cenu sačuva takvom kakva je“, rekao je protojerej Nikčević.

Amfilohije jedna od najznačajnijih ličnosti našeg doba

Napomenuo je da je mitropolit Amfilohije jedna od najznačajnijih ličnosti našega doba.

Očigledno da je takav autoritet zasmetao sujetnom Milu Đukanoviću i da je ovim zakonom, uz sadejstvo sa nekim političkim i medijskim snagama iz Srbije, pokušao da ugrozi status i SPC i mitropolita. Ali odgovor naroda je bio jasan i veličanstven, svaki kamen kojim su se bacili na preosvećenog mitropolita Amfilohija samo je uvećao brojnost naroda na ulicama“, naglasio je protojerej.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević tokom boravka u SAD bio je i u Čikagu gde je učestvovao na Saboru u manastirima Sveti Sava i Nova Gračanica, te na litiji od crkve Svetog Save do crkve Svetog Ilije u Indiani, prvoj koja je ikada održana na teritoriji SAD.

Protojerej-stavrofor Nikčević i episkop dioklijski Metodije U Stejt departmentu su se sreli sa ljudima koji vode crnogorski i srpski desk, Džošuom Luisom i Stejsi Bišop, kao i sa višim savetnikom za Evropu i Evroaziju i sa zamenikom ambasadora za vere, Semom Braunbekom. A u Kongresu SAD bili su u kancelariji Čeli Pingri, koja obavlja funkciju predsedavajućega tzv „crnogorskog kokusa“ i razgovarali sa višim stručnim savetnikom Todom Štejnom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala