Dodik posle hitnog sastanka sa Srbima na funkcijama u BiH: Ustavni sud da ima 6 sudija, dva iz RS

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski predstavnici koji rade u zajedničkim institucijama BiH održali su sastanak u sedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Milorad Dodik posle sastanka poručuje da je njihov stav na nivou BiH da Ustavni sud BiH treba da ima šest sudija, dva koja dolaze iz Republike Srpske i četiri iz Federacije BiH.

„Na sastanku nije urađeno ništa tajno. Rešenja koja smo predložili mogu biti korisna za sve, pa i za Bošnjake. Ako se odmaknu od linije odbijanja, videće da i oni imaju koristi“, rekao je Dodik posle sastanka sa srpskim predstavnicima u organima BiH.
Dodao je da se finalizuje predlog zakona o Ustvnom sudu BiH.
Kako je rekao, u Istočnom Sarajevu je održan radni sastanak, na kojem se dogovaralo o odlučivanju u zajedničkim institucijama, preneo je Tanjug.
„Predsedništvo, Savet ministara, Parlamentarna skupština, na svim mestima bićemo, ali nećemo donositi odluke. Što se tiče drugih odluka nivoa odlučivanja, komunikacijska, službena i ostala, sve ostaje na istom nivou“, rekao je Dodik. On je dodao da je svrha sastanka bila da se objasne i prezentuju najnovije odluke i učešće o odlučivanju, prenosi sarajevska N1 televizija.
„Odluke bilo koje vrste neće biti usvajane i donošene. Što se tiče drugih nivoa odlučivanja za sada sve ostaju u redovnoj aktivnosti“, rekao je Dodik.
On je ranije najavio da će SNSD zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru predlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u tom sudu. Prema tom predlogu Predsedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada.

Dodik je juče pozvao hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića da podnese ostavku, zbog prećutkivanja pisma predsednika Evropskog suda za ljudska prava, u kojem se tražilo mišljenje Predsedništva u vezi sa imenovanjem stranog sudije u Ustavnom sudu BiH.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala