Ivancov: Rusija nikom ne preti, već deluje kao ravnopravan partner

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u BiH Petar Ivancov
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nikome ne preti niti nameće svoju volju, već deluje kao ravnopravan i pošten partner, izjavio je u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je obraćajući se na prijemu povodom 23. februara - Dana branilaca otadžbine, kojem su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekao da ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz istoriju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih pretnji.

„Na žalost, u svetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svedoci pokušaja korišćenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podele i geopolitičkih igara“, rekao je Ivancov, preneo je Tanjug.

Upozorio je na urušavanje okvira međunarodne bezbednosti, koja je građena decenijama jer je, nakon likvidacije Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane, nestao i Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, a odbijen je i ruski predlog za uvođenje moratorijuma na proizvodnju i razmeštanje ovih raketa.

„U tom kontekstu, Rusija ulaže napore radi smanjenja međunarodnih tenzija, obezbeđenja strateške stabilnosti, uspostavljanja poštenog svetskog poretka, a zalaže se i da se brojni regionalni konflikti rešavaju isključivo diplomatskim putem“, naglasio je Ivancov.

On je podsetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, navodeći da se u BiH, kao i u Rusiji neguje tradicija antifašizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala