I svetska ekonomija "zaražena" virusom, sumorne prognoze MMF-a

CC0 / Pixabay / Pad svetske ekonomije
Pad svetske ekonomije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) smatra da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja najveću neizvesnost s kojom se suočava globalna ekonomija.

Ona je rekla i da ministri finansija G20 i centralni bankari treba da preduzmu mere za smanjenje drugih rizika kao što su trgovina, klimatske promene i nejednakost.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani koronavirusom brzo završe, dok bi širenje epidemije rezultiralo "oštrijim i dugotrajnijim usporavanjem rasta Kine“, uz veće globalne posledice, napisala je Georgijeva na veb-sajtu Fonda.

Ona je podsetila da je MMF u januaru prognozirao jačanje globalnog rasta u 2020. godini na 3,3 procenta sa prošlogodišnjih "razočaravajućih" 2,9 procenata, pošto su uočeni znaci stabilizacije i smanjenja rizika, uključujući postizanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD.

Međutim, dodaje Georgijeva, u januaru nismo predvideli globalnu zdravstvenu opasnost, što je, kako navodi, činjenica koja podseća kako nepredviđeni događaji mogu da ugroze krhki oporavak rasta.

Ističući da je globalna ekonomija daleko od čvrstih temelja, šefica MMF-a je poručila da je, i prema najboljim scenarijima, projektovana stopa rasta u svetu još skromna u previše delova planete, podvlačeći potrebu da se reše i smanje neizvesnosti koje su vezane za pitanja poput trgovine, klimatskih promena i nejednakosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala