Bugarski premijer: Država usporava tempo uvođenja evra

© AP Photo / Michael ProbstSkulptura evra ispred Centralne banke Evrope
Skulptura evra ispred Centralne banke Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je da će uvođenje evra biti za dobro zemlje, ali je ponovo naglasio da želi da postigne konsenzus o ovom pitanju.
„Potpisali smo sporazum sa EU kojim smo se obavezali da ćemo uvesti evro. Takvu odluku ne treba da donese jedna osoba, jedan ministar ili jedna stranka, ako hoćete, jer će ona važiti decenijama. Stoga samo malo usporavamo tempo“, rekao je premijer.

Bugarska će se verovatno nekoliko meseci nakon predviđenog roka, a ne krajem aprila, pridružiti mehanizmu ERM II (Evropskom kursnom mehanizmu), izjavio je u današnjem intervjuu za Bugarski nacionalni radio zamenik predsedavajućeg Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Dombrovskis je ovu izjavu dao nakon zahteva da prokomentariše premijerove reči o smanjenju tempa.

„Do sada nisam imao prilike da razgovaram o tom pitanju sa premijerom Bojkom Borisovom. (Ministar finansija) Vladislav Goranov me je uverio da se sve nastavlja i zemlja se priprema za pridruživanje ERM II, možda ne u skladu sa prvobitno postavljenim ciljem – krajem aprila, već nekoliko meseci kasnije“, objasnio je on.

Takođe je rekao da nema realnog razloga za odlaganje pristupanja i Bugarska će to učiniti zadržavajući sadašnji kurs leva u odnosu na evro.

On je dodao da nema razloga za zabrinutost ni u pogledu devalvacije štednje ni u povećanju cena.

Ranije je Borisov rekao da traži apsolutni konsenzus o evru među stanovništvom. Bivši zamenik ministra finansija Ljubomir Dacov pri tome pretpostavlja da se premijer samo pretvara da uzima u obzir mišljenja drugih ljudi.

Predsednik Bugarske Rumen Radev izrazio je zabrinutost da bi usvajanjem evra Bugarska mogla da očekuje pad životnog standarda, dok zamenik predsedavajućeg parlamenta Veselin Mareški smatra da je potrebno održati referendum o uvođenju evra.

„Svih ovih godina niko nije pitao bugarski narod da li hoće da postane članica Evropske unije, da li hoće da postane član NATO-a... zato mi odgovaramo stvarnim, pragmatičnim odlukama“, rekao je Mareški.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala