Australija dokazala da Rusija nije kriva za pad malezijskog „boinga"

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDeo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“
Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo dokumenta o padu malezijskog aviona na letu MH17, objavljenih na platformi „Bonanca media“ – originalan je, saopštila je pres-služba federalne policije Australije. To potvrđuje da „boing“ nisu oborili ruski raketni sistemi „Buk“, kako su tvrdile holandske vlasti.

„Deo dokumenta koji je nedavno objavljen bez dozvole pripada federalnoj policiji Australije, a ta dokumenta su pripremljena u okviru istrage koju je sprovodila Zajednička istražna grupa“, saopšteno je iz policije.

Ranije je platforma „Bonanca media“ objavila četiri dokumenta, koji se odnose na istragu o padu aviona na letu MH17, a dva dokumenta pripadaju australijskoj policiji. Jedan od njih predstavlja transkript razgovora nemačkog nezavisnog novinara Bilija Siksa sa predstavnicima istražnih organa Australije. Oni su razgovarali o svedocima, koji su videli na nebu ukrajinske lovce tog dana, kada je „boing“ oboren.

Drugi dokument svedoči o tome da su skoro godinu dana nakon tragedije australijski stručnjaci koristili neoriginalne fotografije, koje su, kako se ispostavilo, prethodno uređivane.

U trećem dokumentu holandska obaveštajna služba zaključila je da ne postoje informacije o tome da su se protivvazdušni sistemi „Buk“ nalazili u blizini mesta pada MH17. Poslednji dokument predstavlja transkript razgovora holandske policije s neimenovanim svedokom, koji tvrdi da su se nekoliko minuta pre pada „boinga 777“ u toj oblasti nalazila dva ukrajinska lovca.

Ranije je holandski novinar Maks Fon der Verf u autorskom članku pod nazivom „Da li je istraga oko aviona na letu MH17 sprovedena na ispravan način“, objavio dokumente Vojne obaveštajne službe Holandije u kojima se navodi da nije pronađena nijedna raketa kompleksa „Buk“ koja bi mogla da obori malezijski „boing“, koji se srušio u blizini Donjecka 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala