Asanž dobija politički azil u Francuskoj?

© AP Photo / Frank AugsteinDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbrana Džulijana Asanža radi na tome da mu obezbedi politički azil u Francuskoj, izjavio je francuski advokat Erik Dipon Moreti.

„Odbrana osnivača 'Vikiliksa' Džulijana Asanža radi na tome da on dobije politički azil u Francuskoj, jer to omogućava Ustav Francuske", izjavio je francuski advokat Erik Dipon Moreti.

Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti više godina zatvora.

Švedske vlasti su u novembru 2019. godine saopštile da je istraga protiv Asanža prekinuta.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala