Vlada Libije obustavila pregovore u Ženevi zbog napada na luku

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIALibijska vojska
Libijska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada nacionalnog jedinstva Libije suspendovala je pregovore o prekidu vatre pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi nakon jučerašnjeg napada na luku u glavnom gradu Tripoliju, saopštio je predsednički savet te zemlje.

Kako se navodi, luka u Tripoliju „predstavlja trgovinsku arteriju za snabdevanje hranom, energentima i lekovima mnogih gradova u Libiji, stoga napadi na prigradska naselja, aerodrom i luku vode ka anarhiji i humanitarnoj krizi.

„S tim u vezi objavljujemo da obustavljamo učešće u pregovorima o vojnim pitanjima sve dok se ne zauzme odlučujuć stav po pitanju agresora i njegovih kršenja primirja“, naglašava se.

Istovremeno, libijske snage upozoravaju da će čvrsto odgovoriti na napad, doduše, u odgovarajućem trenutku.

Podsetimo, luka u Tripoliju napadnuta je juče, a prema navodima izvora iz luke, pogođeno je skladište, ali nijedan brod. Svi brodovi, uključujući tankere sa gorivom koji su bili ukotvljeni u luci, evakuisani su posle napada.

Sa druge strane, snage libijskog generala Halife Haftara navele su da su napale turski brod koji je prevozio oružje, međutim potom je lučka uprava demantovala te navode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala