Švarc-Šiling: Kvinta rizikuje haos u BiH, odmah doneti mere i zaustaviti Dodika

© AP Photo / THIERRY CHARLIERKristijan Švarc Šiling
Kristijan Švarc Šiling - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling smatra da bi ambasadori zemalja Kvinte trebalo odmah da sa okupe i donesu odgovarajuće mere kako bi izvršili pritisak da parlament RS da povuče zaključke u vezi sa učešćem predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH.

Švarc-Šiling za sarajevski portal Kliks kaže da bi međunarodna zajednica, predvođena zemljama Kvinte, trebalo odmah da reaguje. Kvintu čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka.

„Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da (Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo. Ovi zaključci NSRS-a su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke“, smatra on.

Nemački političar tvrdi da se usvojenim zaključcima NSRS derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebalo da izgleda reakcija međunarodne zajednice, Švarc- Šiling kaže da su mehanizmi poznati.

Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije kada je reč o Dodiku koji je na 'crnoj listi'. Nažalost, EU ga pušta da radi šta hoće. Ali sada je zaista za očekivati da se odlučno postavi prema RS, prema NSRS-u, da povuče ove zaključke. Oni se kao takvi ne smeju tolerisati. Inače, imaće početak haosa s još opasnijim razvojem događaja u BiH“, kaže on.

Prema njegovim rečima, OHR, pravno gledajući, može i sam da reaguje, ali uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to bi morao učiniti Upravni odbor Veća za implementaciju mira, preneo je Tanjug.

NSRS je usvojila zaključke prema kojima, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Takođe, obavezuju se sve institucije RS da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Na to je reagovala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da se država ne može graditi preko međunarodnog intervencionizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala