Šojgu i Haftar: Dogovor iz Berlina nema alternativu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaBorbe u Libiji
Borbe u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar ocenili su tokom sastanka u Moskvi da ne postoji alternativa za dogovore postignute na Berlinskoj konferenciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Devetnaestog februara je održan sastanak ministra odbrane Rusije, generala armije Šojgua s komandantom Libijske nacionalne armije, maršalom Haftarom. Razgovarali su o situaciji u Libiji. Strane su se složile da su pregovori, koji su održani u Moskvi 13. januara, imali važnu ulogu za uspostavljanje režima prekida vatre i pokretanja procesa normalizacije situacije u zemlji“, precizirano je u saopštenju.

Šojgu i Haftar su se složili da je neophodno realizovati odluke Berlinske konferencije o Libiji.

„Strane su još jednom podsetile da ne postoji alternativan politički put za rešavanje krize u Libiji, a takođe su istakle da se zalažu za nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Libije“, dodaje se u saopštenju.

Rešavanje libijskog sukoba

U Moskvi su 13. januara održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Haftar je napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala