Rusija ukazala na jedini „plus“ u Trampovom „dogovoru veka“

© AP Photo / Evan VucciPredsednik Donald Tramp pored Zida plača
Predsednik Donald Tramp pored Zida plača - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ukazao je na jedini „plus“ u „dogovoru veka“, koji je predstavio predsednik SAD Donald Tramp za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, rekavši da je time palestinski problem izbio u prvi plan svetske politike.
„Ispostavilo se da je na ovaj način palestinski problem izbio u prvi plan, iako je donedavno bio u zapećku. U svemu uvek treba videti 'pluseve'“, rekao je on.

Lavrov je takođe naveo i da je potrebno iskoristiti tu pažnju svetske javnosti po pitanju izraelsko-palestinske krize kako bi se pronašlo rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Prethodno je ruski ministar rekao da je stav Rusije da je spremna da pomogne u pronalaženju kompromisnog rešenja palestinsko-izraelskog sukoba u okviru „kvarteta“ međunarodnih posrednika – Rusije, SAD, UN i EU.

On je takođe ocenio da su SAD u suštini izignorisale međunarodno priznati pristup ka rešavanju krize na Bliskom istoku, koji uključuje rezolucije Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, kao i Arapske mirovne inicijative.

Trampov „dogovor veka“

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je 28. januara plan mirovnog sporazuma, poznat kao „dogovor veka“. Ovaj dogovor je nacrt sporazuma između Izraela i Palestine kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Palestinci i arapske zemlje nisu prihvatili ovaj plan: prema njihovom mišljenju, on oduzima Palestincima pravo na teritorije predviđene rezolucijama Ujedinjenih nacija. Šef Palestinske administracije Mahmud Abas takođe je odbacio novi plan rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u Jerusalimu.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala