Profesorima preti otkaz na univerzitetu u slučaju plagijata

© Tanjug / ZORAN ZESTICIvanka Popović
Ivanka Popović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je izmenu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja i izradi pisanih radova, po kome će profesori za koje se utvrdi da su plagirali naučni rad, ostati bez zvanja univerzitetskog predavača i prestaće im ugovor o radu.

Rektorka Ivanka Popović rekla je da su stručne službe napravile izmenjenu i dopunjenu verziju Pravilnika u delu koji se odnosi na postupak oduzimanja zvanja u slučaju da Senat javno osudi predavača za plagiranje.

„Nema kompetetnijeg tela od Univerziteta koje može proceniti rad zaposlenih na Univerzitetu“, rekla je Popović .

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković, koji je inicirao predlog prestanka radnog odnosa u slučaju utvrđenog plagiranja, objasnio je da se nakon ovih izmena u budućnosti neće dešavati ono što se dogodilo na tom fakultetu.

Inspektorka rada, suprotno odlukama donetim u okviru akademske zajednice, svojim rešenjem je obustavila izvršenje odluke o otkazu ugovora o radu profesoru Aleksandru Jakšiću koji je plagirao udžbenik i naložila Pravnom fakultetu da ga vrati na posao“, rekao je on.

Mirković kaže da su nadležni univerzitetski organi u propisnom postupku utvrdili da je Jakšić plagirao udžbenik, ali mu je omogućeno da nastavi da predaje i ispituje studente.

Novim odredbama predviđeno je da sankcionisani predavač ima pravo žalbe u roku od osam dana, a pre odlučivanja o žalbi, Senat može da zatraži od fakulteta dodatno pojašnjenje u roku od 45 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala