Poslanici Srpske predlažu prestanak mandata stranih sudija

© YouTube/BN TV INFO / printscreenSednica parlamenta Republike Srpske
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za sudije Ustavnog suda BiH može biti biran samo državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog renomea, piše u Predlogu zakona o prestanku mandata stranih i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, koji će parlamentu BiH uputiti parlamentarci iz Srpske.

U Predlogu zakona navedeno je da trojici sudija koje je izabrao predsednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje mandat okončanjem procedure izbora troje domaćih sudija.

„Sudije koje je izabrao predsednik Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti do okončanja procedure izbora domaćih sudija“, navodi se u zakonskom rešenju, prenosi RT RS.

Predlogom zakona je predviđeno da će izbor domaćih sudija koje će zameniti strane biti obavljen tako što jednog bira Narodna skupština Republike Srpske, a dvoje sudija Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Euroblic.

U obrazloženju Predloga zakona navedeno je da su ustavni osnov za njegovo usvajanje odredaba Ustava BiH u kojima je navedeno da bi troje sudija koje je izabrao predsednik Evropskog suda za ljudska prava nakon više od pet godina trebalo birati na drugačiji način.

Parlamentarna skupština BiH ni nakon 15 godina nije usvojila zakon kojim će na drugačiji način biti propisan izbor troje sudija od proteka tog roka, pa je stoga bilo potrebno doneti ovaj zakon. Procesna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH je utvrđena u Ustavu BiH“, stoji u orazloženju.

Kada je reč o razlozima za donošenje zakona, predlagači smatraju da je neuobičajeno u komparativnoj ustavnosti da najviši sud jedne zemlje ima sudije strane državljane i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

"Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud BiH bi trebalo da predstavlja instituciju u kojoj je državni suverenitet BiH najviše došao do izražaja. S ciljem dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, kao i savesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od razloga ima za cilj da se u Ustavnom sudu BiH strane sudije zamene domaćim kako bi jačale domaće institucije, a što je obaveza BiH u procesu evropskih integracija", navodi se u Predlogu, preneo je Tanjug.

Skupština RS je pre dva dana raspravljala o krizi u BiH nastaloj posle spornih odluka Ustavnog suda BiH. Dodik je kazao i da je Narodna skupština Republike Srpske „ključno mesto svih odluka" i da samo ona može da govori u ime naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala