Erdogan: Nezadovoljni smo pregovorima s Rusijom i spremni za novu akciju u Siriji

© AP Photo / Lai Seng SinPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Ukoliko zemlje sa kojima vodimo pregovore ne učine ništa u Idlibu, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke. Za sada nismo videli nikakve rezultate pregovora koji bi nas zadovoljili. U potpunosti smo spremni da pokrenemo svoju operaciju u Idlibu, pitanje je samo vremena. Možemo je započeti u svakom trenutku, to je za nas od ključne važnosti“, rekao je on.

Turski predsednik je dodao i da je o mogućoj operaciji u Idlibu razgovarao i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Idlib nećemo ostaviti režimu koji očigledno ne razume našu odlučnost. Rešeni smo da pretvorimo Idlib u bezbedno mesto za civile i za Tursku, po svaku cenu“, zaključio je Erdogan.

Prethodno je saopšteno da je Erdogan pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada kako bi obustavio ofanzivu sirijske vojske u Idlibu i do kraja februara napustila zonu gde su razmešteni turski kontrolni punktovi.

Istovremeno, Erdogan je zapretio da će, ukoliko se to ne dogodi, pokrenuti vojnu operaciju u toj sirijskoj provinciji.

Inače, prva faza pregovora o Idlibu održana je prošle sedmice u Ankari i to u svetlu eskalacije tenzija na severozapadu Sirije. Druga faza održana je početkom sedmice u Moskvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala