Dodik glasao protiv posete Mila BiH: To bi bilo ponižavanje srpskog naroda

© Sputnik / AP/ Risto BožovićMilorad Dodik i Milo Đikanović
Milorad Dodik i Milo Đikanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiti da li će crnogorski predsednik Milo Đukanović posetiti BiH.

Nakon sednice Predsedništva BiH, Dodik je rekao da je bio protiv tačke o poseti Đukanovića, a koja je ponovo predložena, te da će pokrenuti vitalni nacionalni interes, preneo je RTRS.

„Glasao sam ponovo protiv te tačke koja je predložena. To podrazumeva da će, ukoliko se poštuje odluka Narodne skupštine Srpske i iz principijelnih razloga, biti podignut vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu koja će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili ne“, rekao je srpski član Predsedništva.

Milorad Dodik i Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milo nije podelio samo Crnu Goru, već i Bosnu

Obrazlažući zašto je protiv te posete, Dodik je naveo da u Crnoj Gori već duže vreme postoji značajan nivo nestabilnosti koja privlači pažnju ne samo crnogorske, već i regionalne javnosti, te da dok je takvo stanje u Crnoj Gori bilo kakva poseta tako visokog nivoa bi trebalo da bude prolongirana.

„Očigledno su druga dva člana Predsedništva hteli da nam pošalju poruku i, s obzirom na to da je reč o problemima u vezi sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve, da, ponižavajući srpski narod, daju saglasnost da crnogorski predsednik dođe u BiH kao da se ništa ne dešava i kao da nije važno šta se dešava u Crnoj Gori“, rekao je Dodik.

Nastaviću da glasam protiv svega dok ne odu strane sudije

On je naveo da je bio i protiv tačke koja se odnosi na identifikaciona dokumenta i potpisivanje dokumenta koje je trebalo da potpiše BiH sa SAD, iz čisto principijelnih razloga, ne davajući legitimitet odlukama. Srpski član Predsedništva je rekao da će nastaviti to da radi i ubuduće.

On je naveo da je na sednici glasao protiv da se dodeli pomilovanje za lice koje se tereti za terorizam, te za lice koje se dovodi u vezu sa drogom, ali i za donaciju Evropske komisije od 12 miliona KM, za Republiku Srpsku, za izgradnju koridora.

„Nama ne treba nijedna odluka na nivou BiH dok ovo pitanje u vezi sa Ustavnim sudom ne bude riješeno“, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH za Srbe nije dobro mjesto za život.

„Republiku Srpsku i Srbe mrze Bošnjaci i njihova politička elita“, rekao je srpski član Predsedništva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala