„Nedomoljubno“, „degutantno“, piše u krivičnoj prijavi protiv Josipe Lisac zbog „Lijepe naše“

Pratite nas
Krivičnom odeljenju Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu danas je podneta krivična prijava protiv pevačice Josipe Lisac. Podnosilac je izvesni Boško Županović, a prijavio ju je zbog krivičnog dela iz člana 349. Krivičnog zakona - povrede ugleda Republike Hrvatske.

Županović je u obrazloženju naveo da je pevačica prilikom izvođenja himne na inauguraciji Zorana Milanovića koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos posebnom muzičkom opusu i izražaju nisu društveno prihvatljivi.

On smatra da je ona, kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji, morala da znat da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili muzičkog, odnosno kompozitorskog izražavanja, prenosi hrvatski Dnevnik pisanje Dalmatinskog portala.

„Bilo kakvo umetničko penetriranje u tekstualnu i muzičku strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerisane u prepevima drugih muzičkih izraza uz saglasnost autora, ali ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u činjenje prijavljenog krivičnog dela“, obrazložio je Županović.

Županović je za Dalmatinski portal kazao da je diplomirani pravnik i da nije muzički obrazovan da bi sa stručnog aspekta procenjivao interpretaciju Josipe Lisac.

„To je moj stav. Izvođenje je bilo degutantno. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lepa i `domoljubna` i šalje lepu i jasnu poruku. Niko ne sme manipulisati himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac ni protiv Zorana Milanovića.

Neka on bude predsednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pevanjem koje će izazivati različite reakcije, ali smatram da himnu moje države niko ne može tako da intonira i izvodi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsednika republike, dakle, javnom događaju koji je bio naročito medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismevanje na najgori mogući način. Ja sam se juče stideo što sam Hrvat“, rekao je Županović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala