Bugarski ekspert: Referendum o usvajanju evra bio bi glasanje za izlazak Bugarske iz EU

© Foto : PixabayEvrozona
Evrozona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Referendum o usvajanju evra bio bi glasanje za izlazak Bugarske iz Evropske unije, smatra bivši zamenik bugarskog ministra finansija Ljubomir Dacov.

„Ne može biti referenduma o usvajanju evra, jer referendum o uvođenju evra predstavlja referendum o tome da li treba da budemo u Evropskoj uniji ili ne. Ako bilo koji političar želi da se igra u toj sferi, molim vas, to znači upravo to: referendum o evru je referendum o izlasku iz Evropske unije“, istakao je bivši ministar povodom inicijative opozicione stranke „Volja" o referendumu.

Prema rečima Dacova, takođe je smešno očekivati da, u slučaju usvajanja evra, Bugarsku zadesi sudbina Grčke. "Nije kriv evro, već vlada, koja je sledila nerazumnu politiku nagomilavanja dugova", rekao je ekspert.

Bugarski premijer Bojko Borisov je ranije u ponedeljak najavio da rukovodstvo zemlje neće učestvovati u pridruživanju „čekaonici“ evrozone, te da evro neće biti usvojen bez punog konsenzusa stanovništva.

„Pristupanje Evropskom kursnom mehanizmu (ERM 2) očekivalo se u aprilu, ali kažu da su se pojavile informacije da se partneri (u EU) ne slažu i da se to verovatno neće dogoditi u skoroj budućnosti. Zbog toga premijer jednostavno koristi situaciju da ostavi utisak čoveka koja vodi računa o mišljenju drugih ", rekao je Dacov.    

On je dodao da se nada da je izjava Borisova bila "privremeni gubitak ravnoteže".

„Ukazujemo (našim evropskim partnerima) da ne znamo šta radimo. Verovatno bi mnogi, ne samo naši evropski partneri, već i predstavnici biznisa koji bi mogli da investiraju u Bugarsku, promenili odluku“, ocenio je Dacov

Bugarski ekspert je zaključio da Bugarska ne može može da se ne pridruži evrozoni.

„Svako ko ostane po strani pre ili kasnije će igrati sporednu ulogu, ili će čak ostati van ovog procesa“, rekao je bivši zamenik ministra.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala